Otkrivamo što se događa između Konzuma i Coca-Cole

Foto: Index

COCA-COLA, jedan od najvećih svjetskih proizvođača bezalkoholnih pića povukla je sve svoje proizvode iz prodavaonica trgovačkog lanca Konzum u Bosni i Hercegovini.

>> Konzum i Coca-Cola demantiraju povlačenje, ali nešto se ipak događa

Iako su iz obje kompanije demantirali da postoje bilo kakvi problemi u njihovoj suradnji, reporter Indexa obišao je nekoliko Konzumovih trgovina u Sarajevu i niti u jednoj nije pronašao Coca-Colu, što ipak upućuje na to da se nešto čudno događa.

Pojašnjenje ove situacije dobili smo od osobe čiji podaci su poznati redakciji, a koja odlično poznaje stanje na maloprodajnom tržištu i odnose u trgovačkom sektoru.

"I Konzum, odnosno Agrokor na jednoj strani, u smislu jačine kompanije u srednjoj i istočnoj Europi, ali i Coca-Cola na svjetskom nivou, imaju pozicije pomoću kojih mogu postavljati dio uvjeta u međusobnoj suradnji. Svaki pametni trgovac drži na 'holdu' jedan do dva bitna dobavljača, kao poruku drugima, a i nezaobilazni brand kao Coca-Cola ne isporučuje robu baš svima, pogotovo pred godišnje pregovore", kaže naš sugovornik.



Osim toga, moguće je i da su dvije kompanije dogovorile ovu situaciju da "pokažu mišiće" svima ostalima - Coca-Cola kupcima da moraju uredno plaćati robu - jer ako im nije problem "otpiliti" Todorića, onda nije ni nikog drugog. S druge strane Konzum šalje poruku ostalim dobavljačima da se ne boje čak ni Coca-Cole.

"Kako se približavaju pregovori, vjerojatno jedan drugome šalju poruku na najmanje bitnom tržištu od svih zajedničkih, a lako moguće i da dogovorno šalju poruku drugima. Coca-Cola da se mora plaćati na vrijeme, ako je toliko hrabra ne isporučivati Todoriću robu, a Konzum da se treba prilagoditi njegovoj snazi budući da se ne boje ući u defekture s takvim brandom kao što je Coca-Cola.

Vjerujem da će se brzo i efikasno dogovoriti, jer nesuradnjom oboje gube...", zaključuje sugovornik.

Pročitajte više