Ministar znanosti smatra da Bog može biti dizajner svijeta, znanstvenici u šoku: "Mora dati ostavku"

 Foto: FAH, Shutterstock

NOVI ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Predrag Šustar, smatra kako je Bog dizajner svijeta i da je pitanje evolucije i dalje otvoreno. Hrvatski znanstvenici za Index tvrde kako Šustar zbog toga ne može biti ministar, a kako smo provjerili od Šustarove teze odustao je i službeni Vatikan odnosno Crkva.

No, kako je ministar zapravo šokirao hrvatsku znanstvenu zajednicu? Krenimo redom.

U članku "Znanost i religija kod Ruđera Boškovića",kojeg je napisao za Riječki teološki časopis u listopadu 2012. godine, stoji da je pitanje evolucije i dalje otvoreno te da opcija Bog (kao onaj koji je stvorio svijet) i dalje ostaje otvorena.

"Čini se da do sada teorija evolucije nije ponudila konačna rješenja, što nam i dalje ostavlja prostor za Boga kao dizajnera. Što, drugim riječima, znači da je opcija Bog i dalje otvorena (tj. najvjerojatnija)", napisao je ministar Šustar u članku zajedno sa svojom kolegicom s Filozofskog fakulteta Aleksandrom Golubović.

Na samom početku članka istaknuli su da je “cilj rada na primjeru Boškovićeva teksta iz Teorije prirodne filozofije ispitati može li se braniti, tj. opravdati teza da znanost i religija, kao što, čini se, i proizlazi iz ovoga teksta, nisu suprotstavljena područja”.

"Svijet je očito dizajniran"

"Mnogi znanstvenici suvremenog doba smatraju kako se dizajn može savršeno dobro objasniti pomoću teorije evolucije i da je Bog u tom kontekstu suvišan. Na koji se način pomoću evolucije može potkrijepiti uređenost svemira? Evolucija je, čini se, dostatna da nam protumači proces prirodne selekcije po kojoj se događa prilagodba organizama njihovoj okolini. Pitanje je samo može li teorija evolucije predstavljati konačno objašnjenje uređenosti cjelokupnog svemira ili ona objašnjava samo jedan njegov aspekt, jedan segment? Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga", piše Šuštar.


"Teizam, tj. stav da je Bog taj koji je na optimalan način „uštimao“ međusobno djelovanje sila čini se kao najbolje objašnjenje činjenice da je život u svemiru uopće moguć, jer da su vrijednosti sila drugačije (ili kada bi došlo do minimalnog odstupanja u njihovim vrijednostima), vjerojatnost za preživljavanje bila bi izuzetno niska ili čak nikakva. Ovo tumačenje mogli bismo smatrati zaključkom na najbolje objašnjenje, koji nam kaže da od svih ponuđenih rješenja, tj. objašnjenja neke stvarnosti, a na temelju relevantnih činjenica, treba izabrati ono koje ima najvišu vjerojatnost. Bog, kao onaj koji je „uštimao“ sile na optimalan način, predstavlja, smatraju teisti, najbolje objašnjenje", dodaje.

"Svijet je očito dizajniran, a znanosti nam taj dizajn ne mogu u potpunosti objasniti. Religija nudi objašnjenje, pozivajući se, poput Boškovića, na Boga kao dizajnera, no mnogi znanstvenici odbijaju teističko objašnjenje. Tako imamo situaciju da ili nemamo konačno objašnjenje (kao što je to slučaj s objašnjenjem dizajna u znanosti) ili ne prihvaćamo objašnjenje (jer ono dolazi iz religije). Bošković je već na početku svoje rasprave o Bogu rekao da je svijet uređen, svrhovito i s ciljem (tj. ciljevima), i da je dizajner Bog. Svijet, prema njegovu mišljenju, nije mogao nastati slučajno, ni sam od sebe, nego ga je Bog upravo takvim stvorio i uredio kako bi život u njemu, osobito za čovjeka, bio uopće moguć", stoji u zaključku članka.

 

A_Golubovic_P_Sustar_Znanost_i_religija_kod_Rudera_Boskovica

 

Papa Franjo priznao teoriju evolucije i velikog praska


Ovakve tvrdnje hrvatskog ministra znanosti u suprotnosti su s onim što je Papa Franjo izjavio prije dvije godine.

"Teorije evolucije i Velikog praska su točne, a Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem", izjavio je papa Franjo i tim riječima stao na kraj teorijama o Bogu kao kreatoru i dizajneru svijeta.

Riječi pape Franje nastavak su politike pape Pija XII koji je otvorio vrata teoriji evolucije i Velikog praska u crkvenim krugovima. I papa Ivan Pavao II 1996. godine je izjavio kako je evolucija "više od teorije" te da je "učinkovito dokazana činjenica".

Povodom ovih napisa ministra znanosti razgovarali smo s Ivicom Puljkom, znanstvenikom i profesorom na splitskom Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje. Puljak još od 1993. godine surađuje s međunarodnim institutom CERN u potrazi za Higgsovim bozonom i predvodi splitsku grupu fizičara koji su se posvetili ovoj velikoj tajni svemira.

Puljak: Ni sam Bošković da je živ ne bi to izjavio

Puljak je za Index istaknuo kako su dijelovi članka, u kojem Šustar pitanje evolucija ostavlja otvorenim, kao i da je Bog najvjerojatniji dizajner svijeta, apsolutno neprihvatljivi bilo kojem ozbiljnom znanstveniku.


Puljak je kazao kako se Šustar poziva na Ruđera Boškovića, pritom dodajući kako sam Bošković, da je danas živ, sigurno ne bi tako govorio s obzirom na sve što je znanost dokazala.

"U članku pišu da je pitanje evolucije otvoreno pa dobro znamo kako je evolucija dokazana teorija isto kao gravitacija. Uvijek možemo diskutirati o tome, no evolucija nije otvoreno pitanje.

Najčudnija izjava od svih u članku je ona da je svijet očito dizajniran. Ne vjerujem da je to netko mogao napisati. To ne bi rekla nijedna ozbiljna religiozna osoba. To je potpuno pogrešno jer svijet nije dizajniran.

Znanost i religija nemaju dodirnih točaka, znanost opisuje prirodu i to je u domeni znanosti. Sve stvari o prirodi i svemiru smo saznali preko znanosti, tako će biti i u budućnosti. Nije mi drago zbog ovakvih njegovih napisa i volio bih da objasni što mu uopće znači da je pitanje evolucije otvoreno i da je svijet dizajniran", kazao je profesor Puljak.

Razgovarali smo i s profesorom Dejanom Vinkovićem koji radi na PMF-u u Splitu i ravnatelj je Instituta sinergije znanosti i društva. Kao i Puljak i on je šokiran takvim izjavama ministra, a otišao je i korak dalje pa kaže da osoba koja ne prihvaća biološku evoluciju nije sposobna voditi sustav znanosti i obrazovanja jedne države.

"Ministar nije sposoban jer ne razumije"

"Pogledao sam sad što je to naš novi ministar objavio u svojem "znanstvenom" radu i ostao sam šokiran. Evo da budem kristalno jasan: osoba koja ne prihvaća biološku evoluciju kao zakon prirode nije sposobna stručno voditi sustav znanosti i obrazovanja jedne države.


Nije sposobna zato što ne razumije kako odvojiti pseudoznanstvene od znanstvenih sadržaja u
resoru kojem je zakonska obaveza brinuti da je to dvoje odvojeno. Iako je Hrvatska država koja već dugi niz godina nije sposobna zaustaviti prodiranje pseudoznanstvenih sadržaja u hrvatski obrazovni i znanstveni sustav, ovo je prvi puta da imamo ministra koji se i javno deklarira kao pobornik pseudoznanosti, i to onog najdestruktivnijeg po obrazovni sustav - poricanje zakona biološke evolucije", rekao je profesor Vinković.

Evolucija je, kaže, prirodni zakon i biologija nam govori na koje sve načine jedna vrsta
tijekom vremena može evoluirati u drugu.

"Premijer Orešković bi ovo trebao razumjeti"

"Ona je eksperimentalna znanost. Tako na primjer dizajn modernih lijekova ne bi bio moguć bez razumijevanja kako evolucija funkcionira. Imamo sreću da nam premijer dolazi iz farmaceutske industrije, pa razumije o čemu govorim.

Inteligentni dizajn je "umiveni" kreacionizam - vjerski fundamentalistički pogled na stvaranje svijeta i ljudi. Kreacionizam zagovara stav da je svijet star nekoliko tisuća godina, kada je Bog sve stvorio onako kako i sada izgleda. To su vjerovanja ekvivalentna onima da je Zemlja ravna ploča.


Nakon što je u SAD-u sudski zabranjeno učenje kreacionizma u školama, vjerski fundamentalistički krugovi dosjetili su se taktike gdje će promovirati takozvani inteligentni dizajn koji kaže da prijelaz jedne vrste u drugu uistinu postoji, ali je vođen božjom rukom jer se inače ne bi mogle postići tako kompleksni organizmi. Trik je bio u tome da se to prezentiralo kao znanstvena teorija te se sukladno tome krenulo s tvrdnjama da je biološka evolucija samo teorija koja se može zamijeniti nekom drugom teorijom, konkretno inteligentnim dizajnom", kazao je profesor Vinković.

"Hrvatska ide korak unatrag"

Dodao je kako je to stoga tipični primjer pseudoznanosti - tvrdnje koje se predstavljaju kao znanstvene, ali su u svojoj naravi antiznanstvene. No 2005. je američki sud inteligentni dizajn proglasio vjerskim pogledom na svijet, navodeći da se radi o prikrivenom kreacionizmu i stoga se ne bi smio učiti u javnim školama.

Blaži oblik pokušaja usklađivanja vjerskog i znanstvenog shvaćanja evolucije je, tvrdi, takozvana teistička evolucija, koja inteligentni dizajn svodi na priču da je Bog inteligentno stvorio svemir koji je baš takav da evolucijski zakoni dovedu do nastanka čovjeka.


"Iako se i tome može svašta prigovoriti, u najmanjoj je koliziji sa znanošću jer uplitanje Boga svodi na trenutak iniciranja velikog praska te ostalo prepušta znanosti. To je stav koji poluslužbeno zagovara Vatikan, ali nema gotovo nikakvu praktičnu implementaciju u životu katoličke crkve. Hrvatska je najzorniji primjer, jer se kroz program vjeronauka uopće ne promovira takav pogled na evoluciju nego krajnje zaostali pseudoznanstveni.

Na širenje kreacionizma u školama upozorilo je svojom Rezolucijom i Vijeće Europe, a Hrvatska je, umjesto da se vodi upozorenjima Vijeća Europe, napravila korak natrag - dobila ministra obrazovanja koji zagovara umiveni kreacionizam. Jedino odgovorno što ministar može napraviti je dati ostavku, ili pak prepustiti da ga premijer smjeni.

Sve drugo bilo bi stavljanje vjerskog iznad svjetovnog, pseudoznanstvenog iznad znanstvenog. Uostalom, jedna od reformi koja je potrebna u sustavu znanosti je da se takvi radovi, poput tog spornog kojeg je objavio ministar, ne bi smjeli nazivati znanstvenima i koristiti za stručna napredovanja u sustavu znanosti", zaključio je Vinković.
 

Pročitajte više