OTKRIVAMO Udruga Hrabro dijete lagala o humanitarnoj akciji za Enu Šarac

Foto: Index, Boris Scitar/Pixsell

NAKON što je Index jučer prvi izvijestio da je Udruga Hrabro dijete Eni Šarac odbila uplatiti novac kojeg su 2013. godine prikupljali za nju, danas smo stupili u kontakt s članom Upravnog odbora Zaklade Hrabro dijete, Dariom Konjićem. On je u razgovoru za Index rekao da je nakon našeg jučerašnjeg članka kontaktirao upraviteljicu Zaklade Jasminku Žužić, koja je, kako smo već pisali, i predsjednica Udruge Hrabro dijete. Ta je Udruga, podsjetimo, ignorirala Eninu zamolbu za isplatu donacija koje su građani za nju uplaćivali, a riječ je o ukupno 65.000 kuna.


"Zvao sam Jasminku Žužić i pitao je što je bilo to s Enom Šarac i zašto joj Udruga nije isplatila novac prikupljen za njezino liječenje. Pitao sam je i je li Udruga primila zamolbu Ene Šarac, na što mi je ona odgovorila potvrdno, ali i dodala da bi Ena trebala poslati zamolbu sa svom popratnom dokumentacijom zašto joj je novac potreban", rekao je Konjić u razgovoru za Index.



Budući da je novac od akcije za Noru Šitum i Enu Šarac prebačen na račun Zaklade Hrabro dijete, u čijem Upravnom odboru sjede samo on i Haris Kapetanović (koji je ujedno tajnik Udruge Hrabro dijete), kazao je kako će učiniti sve da se Eni pomogne.

Član Upravnog odbora Zaklade: Učinit ću sve da Ena dobije novac koji joj pripada

"Ja ću učiniti sve što mogu da se novac koji je prikupljen za Enu Šarac njoj i isplati kako bi mogla na prijeko potrebnu operaciju u Lovran. No, osim mene suglasnost za isplatu donacije treba dati i Haris Kapetanović", rekao je Konjić.

Doznali smo i kako je Udruga Hrabro dijete lagala Uredu državne uprave u Slavonskom Brodu u vezi humanitarne akcije pokrenute za Enu Šarac. Naime, Udruga je prije tri godine pozivala građane da uplaćuju novac za Enu, da bi kasnije to demantirali i izbrisali sve sa svojih stranica.


Međutim, nisu mogli izbrisati članak na Indexu gdje je ostao zabilježen njihov poziv na humanitarnu akciju za Enu s brojem računa Udruge. Nakon toga su građani i uplaćivali novac na njihov račun s naznakom "Za Enu", a te bankovne izvode je Index već objavljivao.



U dokumentu kojeg je Index danas dobio, a riječ je o dopisu Ureda državne uprave Nova Gradiška Brodsko-posavske županije stoji izjava Udruge HD u kojoj poriču da su ikada provodili akciju za Enu.

Udruga HD opovrgnula da je pozivala građane da vrše uplate za Enu

"Udruga Hrabro dijete navodi da za Enu Šarac nikad nisu ni u jednom trenutku izjavili da provode akciju niti su pozivali da se vrše uplate na račun Udruge. Ne osporavaju da su pojedine uplate imale naznaku "za Enu", ali osporavaju da se ovdje radilo o pokretanju i organiziranju humanitarne akcije na način propisan Zakonom o humanitarnoj pomoći. Novac od uplata sa naznakom "Za Enu" i dalje stoji na raspolaganju na računu Udruge jer nije mogao biti prebačen na račun Ene Šarac koja nije zatražila propisanom zamolbom prebacivanje sredstava na njen račun, a što je propisano unutarnjim aktima Udruge.


Slijedom navedenog, ovo tijelo je u okviru svojih nadležnosti pokrenulo prekršajni postupak protiv Udruge za nepravilnosti koje su utvrđene pri inspekcijskom nadzoru", stoji u potpisu voditeljice Odsjeka Lidije Štaudt-Lisko.

Podsjetimo kako je kronološki tekla cijela akcija prikupljanja pomoći za Noru Šitum i Enu Šarac.

Udruga Hrabro dijete 2. veljače 2013. pokrenula je humanitarnu akciju za Noru Šitum i prijavila je Uredu državne uprave Nova Gradiška. Potom su krajem veljače retrogradno prijavili dotičnom Uredu da su zaključili akciju za Noru 8. veljače 2013., a da o tome nisu obavijestili ni Norine roditelje ni javnost. Na Norino ime i fotografije skupljali su donacije i dalje i tako sve do kraja ožujka.

Akciju za Nori i Enu pokrenuli u isto vrijeme

U tom istom razdoblju provodili su i akciju za Enu Šarac, ali tu akciju nisu prijavili nadležnom Uredu državne uprave u Novoj Gradišci niti su, kako doznajemo, Ena i njeni roditelji ikada dali suglasnost za tu akciju.

Akcija se provodila na način da su se donacije uplaćivale na žiro račun Udruge ili putem poziva na humanitarni telefon Udruge. Akciju su oglašavali putem Facebook stranice Udruge (kao i za Noru).


Sve postove vezane za akciju za Enu Šarac obrisali su s Facebook stranice Udruge još 2013. godine, no njihovi su pozivi ostali zabilježeni na drugim portalima. Tome u korist govore i brojne uplate građana koji su za Enu uplatili nešto više od 65.000 kuna.

Za iznos donacija za Enu Šarac doznalo se tek prošle godine kad je Općinski sud u Novoj Gradišci dobio od Zagrebačke banke u spis kompletne bankovne izvode Udruge, o kojima je Index prvi izvijestio javnost.

Ena i njena obitelj nikad nisu bili obaviješteni o ovim donacijama od strane Udruge, a za sve su saznali kad je Index prvi dobio na uvid bankovne izvode. Sad kad je Eni hitno potreban novac za operaciju stopala u Lovranu i kad je poslala zamolbu Udruzi oni su je prešutno odbili jer joj nisu ni nakon dva tjedna odgovorili.

Pročitajte više