Otkriven identitet silovatelja iz Lore?

VISOKORANGIRANI časnik HV-a kojeg se sumnjičilo za seksualno zlostavljanje, pa i silovanje ročnika u vojarni Lora, je umirovljeni pukovnik Ivan Landeka, otkriva tjednik Nacional.

Trojica časnika HRM-a su 2000. godine o slučajevima seksualnog zlostavljanja ročnika u Lori redovito izvještavala svoje nadređene, ali osumnjičeni Landeka, unatoč činjenici da je bio pod istragom od strane vojne krim policije, nikad nije pretrpio bilo kakve posljedice. Landeka je u činu pukovnika umirovljen 2002. godine, piše Nacional.

Istragu o Landeki provodio je pukovnik Ante Glavan, danas zamjenik ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka. Nacional piše kako se istraga o seksualnim zlostavljanjima vođena 2000. godine odvijala sporo i učinkovito, a o njezinim rezultatima nitko nije izvijestio zapovjednika HRM, admirala Vida Stipetića.

Indikativan je podatak da je u vrijeme trajanja istrage pukovnik Landeka bio na podužem bolovanju, piše Nacional, da bi 2002. nakon savjeta sa strane, podnio zahtjev za umirovljenje.

Budući da je period od 2000.-2002. Landeka proveo na položaju zapovjednika satnije uz brigadi veze HV-a u Samoboru, postoji sumnja da su se seksualna zlostavljanja ročnika događala i u samoborskoj vojarni "Taborec".

Umirovljeni pukovnik Landeka nije želio komentirati navode iz Nacionala u telefonskom razgovoru za Radio 101, kazao je samo kako stoji na raspolaganju resornom ministarstvu i strukturama vlasti.

Pročitajte više