Otkriven mogući okidač za stvaranje rijetkih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecom

Ilustracija: EPA

ZNANSTVENICI vjeruju da su otkrili okidač koji uzrokuje iznimno rijetke krvne ugruške nakon cijepljenja AstraZenecom. 

Timovi iz Cardiffa iz SAD-a detaljno su opisali kako protein u krvi privlači ključnu komponentu cjepiva. 

Misle da se radi o lančanoj reakciji koja može kulminirati rijetkim, ali opasnim ugrušcima. 

Procjenjuje se kako je cjepivo dosad spasilo oko milijun života. 

Međutim, zabrinutost zbog rijetkih krvnih ugrušaka promijenila je pristup ovom cjepivu - mlađima od 40 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu nudilo se alternativno cjepivo. 

Istraživanje nije konačno

Tim iz Cardiffa dobio je državna sredstva kako bi što prije pronašao odgovore. 

Glasnogovornica AstraZenece naglasila je da je vjerojatnije da će se ugrušci pojaviti zbog infekcije covidom nego zbog cjepiva te da još nije utvrđeno potpuno objašnjenje zašto se pojavljuju.

"Iako istraživanje nije konačno, ono nudi zanimljive uvide i AstraZeneca istražuje načine da iskoristi ove nalaze kao dio naših napora da uklonimo ovu iznimno rijetku nuspojavu", rekla je glasnogovornica. 

Adenovirus privlači važan protein

Ovako je u kratkim crtama objašnjeno kako cjepivo protiv koronavirusa koje su razvili Oxford i AstraZeneca može uzrokovati rijetke krvne ugruške: 

1. Cjepivo je napravljeno od genetskog materijala koronavirusa te je kombinirano s virusom prehlade. 

2. Cjepivo se ubrizgava u mišić, ali nekad može iscuriti u krvotok.

3. U krvotoku može privući trombocitni faktor 4. Radi se o malom citokinu koji igra ulogu u zarastanju rana i upalnim procesima. 

4. Imunosni sustav u rijetkim slučajevima zamijeni spomenuti trombocitni faktor za virus, nakon čega uključi antitijela kako bi ga napao. 

5. Antitijela i trombocitni faktor 4 stvaraju nakupine i postaju okidač za krvne ugruške. 

Veza adenovirusa i trombocitnog faktora 4

Veći rizik od ugrušaka uočen je samo kod nekih cjepiva. 

Znanstvenici su mislili da bi adenovirus koji se koristi u cjepivu AstraZenece mogao biti povezan s rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi. 

U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances otkriveno je kako površina adenovirusa privlači spomenuti trombocitni faktor 4 na sebe poput magneta. 

"Adenovirus ima izrazito negativnu površinu, a trombocitni faktor 4 je izuzetno pozitivan i te se dvije stvari prilično dobro uklapaju", rekao je Alan Parker, jedan od znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu, za BBC News

Dodao je da su uspjeli pronaći vezu, ali i da je ono što zasad znaju samo okidač te da postoji mnogo stvari koje se u međuvremenu moraju dogoditi. Potrebna su daljnja istraživanja. 

Poboljšanje cjepiva

Ovi ugrušci, poznati kao imunološka trombotička trombocitopenija izazvana cjepivom, povezani su sa 73 smrtna slučaja u Velikoj Britaniji. 

Vrijedi istaknuti kako je u Velikoj Britaniji primijenjeno 50 milijuna doza AstraZenece. 

Dr. Will Lester, hematolog iz Birminghama, pohvalio je istraživanje. 

"Mnoga pitanja još uvijek ostaju bez odgovora, uključujući jesu li neki ljudi osjetljiviji od drugih i zašto je tromboza najčešće u venama mozga i jetre, ali odgovori mogu doći s vremenom i daljnjim istraživanjem", rekao je Lester. 

Tim iz Cardiffa se nada da se njihova otkrića mogu iskoristiti za poboljšanje cjepiva na bazi adenovirusa u budućnosti kako bi se smanjio rizik od ovih rijetkih događaja.

Pročitajte više