Otkriven najstariji materijal na Zemlji, nastao je prije Sunčevog sustava

Screenshot: YouTube/ABC Science

ZNANSTVENICI vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson koji je 1969. godine pao na područje jugoistočne Australije.

Ustanovili su da je taj materijal star 7,5 milijardi godina, piše BBC.

"Ovo su dijelovi zvijezda, prava zvjezdana prašina"

Najstarija zrna prašine formirala su se u zvijezdama koje su postojale mnogo prije našeg Sunčevog sustava. Kada se zvijezda ugasi, čestice koje su se stvorile u njoj odlete u svemir, a onda se inkorporiraju u nove zvijezde, planete, mjesece i meteorite.

"Ovo su dijelovi zvijezda, prava zvjezdana prašina", rekao je vodeći autor istraživanja, Philipp Heck, kustos Prirodoslovnog muzeja u Chicagu.

Starost čestica zvjezdane prašine ustanovili su na način da su dijelove meteorita samljeli u prah te ih potom izmjerili kada se prašina izložila kozmičkim zrakama. Mljevenjem dijelova meteorita nastaje forma nalik pasti, pojasnila je Jennika Greer iz čikaškog muzeja Field.

Pastu su nakon toga razgradili u kiselini, a od nje je ostala zvjezdana prašina. Znanstvenici su rekli da je pasta "mirisala kao pokvareni maslac od kikirikija".

Čestice prašine stare 7,5 milijardi godina

Da bi ustanovili koliko je stara ova prašina, istraživači su računali koliko dugo je bila izložena kozmičkim zrakama u svemiru. Ispostavilo se da su neka od ovih zrna prašine najstarije pronađene tvari na svijetu. Većina njih je bila stara između 4,6 i 4,9 milijardi godina, starija od Sunca (4,6 milijardi godina) i Zemlje (4,5 milijardi godina), a najstarija postoji već nevjerojatnih 7,5 milijardi godina.

Do ovog otkrića, najstarija čestica pronađena na Zemlji bila je stara 5,5 milijardi godina.

Zahvaljujući ovom novom saznanju znanstvenici će se moći ozbiljnije baviti pitanjem ostaje li broj novih zvijezda u svemiru stabilan ili se događa da ih nekad nastaje znatno manje, a nekad mnogo više od procijenjenog.

Pročitajte više