Otkriven tajni dokument koji potvrđuje izraelsko posjedovanje nuklearnoga oružja

IZRAEL je tijekom apartheida ponudio Južnoafričkoj Republici prodaju nekoliko bojevih glava, stoji u tajnom dokumentu koji je prvi službeni dokaz da Izrael ima u svojem posjedu nuklearno oružje. U dokumentu kojega je objavio britanski Guardian, koji datira iz 1975. godine, stoji da južnoafrički ministar obrane PW Botha traži bojeve glave od izraelskoga ministra obrane, a sadašnjeg predsjednika Simona Peresa, koji na to JAR-u nudi "bojeve glave u tri veličine".

Dokument je otkrio američki akademik Sasha Polakow-Suransky tijekom tvojeg istraživanja za znanstveni rad o bliskim odnosima između dviju zemalja koji je ovim otkrićem našao i dokaz da Izrael posjeduje nuklearno oružje unatoč višegodišnjoj politici izraelskoga vrha da niti potvrđuje niti negira posjedovanje nuklearnoga arsenala.

Dokument će baciti novo svjetlo na izraelsku politiku, da imaju nuklearno oružje, ono zacijelo ne bi bilo za ratne svrhe sa čime se žele diferencirati od Irana kojemu prijete i nove sankcije upravo zbog posjedovanja nuklearnoga oružja.

Pročitajte više