Otkrivena bolest koju uzrokuje igranje PlayStationa

IGRANJE PlayStationa može izazvati dosad nepoznatu bolest nazvanu palmar hidradenitis, čije simptome opisuje časopis "British Journal of Dermatology". Bolest je prvi put zapažena kod 12-godišnje švicarske koja se zbog bolova u šakama javila na kliniku u Ženevi. Na rukama djevojčice uočene su bolne kvržice uzrokovane, kako se uskoro ispostavilo, držanjem kontrolora za PlayStation. Liječenje se pokazalo vrlo jednostavnim; u narednih deset dana djevojčica se ostavila svoje omiljene konzole i bolest se sama povukla.

Vincent Piguet iz bolnice u Ženevi bolest su nazvali palmar hidradenitis i tako je pretjerano igranje PlayStationa praktički dobilo i svoj medicinski naziv koji podrazumijeva nadraženost kože zbog grčevitog držanja kontrolora, što na dlanu i prstima uzrokuje bolne kvržice. Kao najbolji (i zasad jedini) lijek za ovu bolest liječnici predlažu umjerenost igranja PlayStationa, ali njihova će upozorenja teško naići na plodno tlo kod "hardcore" gejmera koji dobar dio dana provode s kontrolorom u rukama.

Čelnici Sonyja, proizvođača najpopularnije svjetske igraće konzole, još se nisu oglasili povodom bolesti koju igranje PlayStationa može izazvati, ali očekuje se da neće niti pokušati opovrgnuti dobro dokumentirane liječničke nalaze.

J.C.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više