Otkrivena slovenska karta koja pokazuje da je lijeva obala Mure hrvatski teritorij!

KARTA iz 1983. godine koju je objavio Kartografski odjel Geodetskog zavoda Slovenije nedvojbeno pokazuje kako je lijeva obala Mure tada bila dio Socijalističke Republike Hrvatske i tako ruši tvrdnje da je to slovenski teritorij, piše Novi list.

Navedenu je kartu, na kojoj se jasno vidi da je lijeva obala Mure dio Općine Mursko Središće, izdala je Geodetska uprava Općine Lendava, redaktor karte je Vili Kos, a za izvedbu je odgovorna Marija Hočevar. Karta je također otisnuta u Sloveniji, a taj je dio posla odradila ljubljanska tvrtka Delo.

Podsjetimo, Slovenija je zbog graničnog spora sredinom prosinca blokirala 11 pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom, a nedavno je blokirano još jedno poglavlje. Slovenci su blokadu objasnili tvrdnjom kako "Hrvati dokumentima koje su predali Europskoj komisiji prejudiciraju granicu Hrvatske i Slovenije".

Sanader: Slovenija mora odustati od blokade jer granični spor nema veze s EU

Ivo Sanader danas je opet progovorio o slovenskoj blokadi i to u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Rundschau. Hrvatski premijer tvrdi kako Slovenija mora ukinuti svoju blokadu i dodaje kako hrvatska strana ne postavlja nikakve uvjete što se tiče posredovanja u graničnom sporu. Njemački dnevnik u svom tekstu piše kako Hrvatska, koja je lokomotiva pristupa EU za cijeli Balkan, miruje od Božića, a sve zbog "starog spora oko morske granice i nekoliko kilometara zemlje". Sanader je govorio o svom sastanku s Borutom Pahorom, na kojem nikakav sporazum nije postignut; upravo suprotno. Nekoliko sati nakon tog sastanka Slovenija je blokirala još jedno poglavlje.

"Dobro je da smo razgovarali i razmijenili stajališta", rekao je Sanader, te otkrio kako Pahor smatra da dogovor kojeg je hrvatski premijer 2007. godine postigao s Janezom Janšom u ovom trenutku ne smatra dobrim rješenjem. Također, Pahor je kazao kako se on osobno zalaže za ulazak Hrvatske u NATO 3. travnja, kao što je i predviđeno, ali ne može ništa učiniti po pitanju inicijative za referendum. "No, ja polazim od toga da će Hrvatska uskoro biti punopravni član NATO-a", kaže Sanader.

"Blokada se jednostavno mora ukinuti jer granični spor nema nikakve veze s našim pregovorima s Europskom unijom", decidirano tvrdi Sanader, koji dodaje kako bi problem granice trebao što prije biti riješen međunarodnom arbitražom za koju "Hrvatska ne postavlja nikakve uvjete". Sanader dodaje kako Hrvatska neće i ne može popustiti, jer "riječi kao što je popuštanje nisu prikladne kad se radi o teritoriju", te ističe da je to pitanje međunarodnog prava.

Pahor Hrvatskoj prijeti referendumom o pristupanju EU

Borut Pahor danas je u Bruxellesu razgovarao s češkim premijerom Mirekom Topolanekom i predložio da se Međuvladina pristupna konferencija s Hrvatskom koja je zakazana za 27. ožujka odgodi za travanj ili svibanj kako bi sudionici dobili više vremena da se "izmijene okolnosti koje su dovele do blokade". Pahor kaže kako je Topolanek izrazio spremnost da podrži slovenski prijedlog o odgodi konferencije jer je realno očekivati da će posredništvo Europske komisije kroz nekoliko mjeseci dovesti do promjene okolnosti koje su izazvale granični spor.

Novinarima koji su upitali Pahora da komentira glasine kako će mađarski premijer Ferenc Gyurcsany pritisnuti Sloveniju da odustane od blokade, Pahor je zaprijetio ni manje ni više nego referendumom na koji, kako kaže, slovenski narod ima pravo ukoliko ne bude zadovoljan odlukom Državnog zbora. "Mađarskom i švedskom premijeru sam kazao kako ugovor o pristupanju Europskoj uniji na kraju mora ratificirati Državni zbor, za što je potrebna dvotrećinska većina. Slovenski zakon ljudima omogućuje da pokrenu postupak za održavanje referenduma ukoliko ne budu zadovoljni odlukom Državnog zbora", kaže Pahor.

P.V.
Foto: Novi list

Pročitajte više