otkrivena spomen-obilježja u hrvatskoj kostajnici i donjem hrastovcu

Uz počasni postroj postrojbe Hrvatske vojske, odavanje počasti izaslanstava predsjednika Republike, Vlade, Hrvatskog sabora, Sisačkomoslavačke županije, republičkih i županijskih udruga iz Domovinskog rata, u Donjem Hrastovcu kod Sunje i na groblju svete Ane u Hrvatskoj Kostajnici danas su otkrivena spomenobilježja žrtvama srpske agresije dvadeset i jednom hrvatskom branitelju i civilu čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica na tom području. L

Žrtve, kojima su danas podignuta spomen-obilježja, srpski je agresor ubio u jesen 1991. i tijekom okupacije. Spomen-obilježja, radove akademskog kipara Slavomira Drinkovića, podignulo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

U Donjem Hrastovcu kod Sunje otkriveno je 27. spomen-obilježje žrtvama srpske agresije na mjestu masovne grobnice petero hrvatskih branitelja i troje civila, koje je srpski agresor na današnji dan prije 12 godina, okupiravši Hrvatsku Kostajnicu, ubio i pokopao na obližnjem mjestu zvanom Baščine. Spomen-obilježje otkrili su Dasen Novak, sin ubijenog branitelja Zdravka Majta, i Branka Pereglin, majka poginulog branitelja Rudolfa Pereglina.

Na kostajničkom groblju svete Ane otkriveno je 28. spomen- obilježje žrtvama srpske agresije, kao znak sjećanja na 13 poginulih hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih iz masovnih grobnica na tom groblju (pet žrtava), iz masovne grobnice u kući obitelji Bišćan u Hrvatskoj Kostajnici (četiri žrtve) i masovne grobnice na Kurbar brdu između Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice (četiri žrtve). Spomenik su otkrili Danijel Bišćan i Siniša Badrić, članovi obitelji ubijenih civila iz Kostajnice.

Iz masovnih i pojedinačnih grobnica do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 3398 žrtava, 2831 je identificirana, dok je 567 žrtava neidentificirano. Na popisu nestalih još su uvijek 1262 osobe, među kojima je 488 hrvatskih branitelja, dok je za 152 poginula branitelja nepoznato mjesto pokopa. U Sisačko-moslavačkoj županiji još se uvijek traga za 282 nestale osobe, od kojih je najveći broj nestao u jesen 1991.

U ime Predsjednika Republike, počast žrtvama srpske agresije uz oba spomen-obilježja odao je pročelnik Vojnog kabineta, general bojnik Krešimir Kašpar. On je istaknuo kako je neshvatljivo da je čovjek drugom čovjeku mogao učiniti takvo zlo kakvo je počinjeno nad hrvatskim braniteljima i civilima. Naglasio je da su ti ljudi ubijeni izvan zone ratnog djelovanja kao ratni zarobljenici i civili. "Možemo oprostiti, ali nećemo i ne možemo zaboraviti. Svi koji su počinili ratne zločine, morat će za njih odgovarati", rekao je Kašpar dodajući da, ako je bilo zločina s naše strane, moramo imati snage raščistiti ih.

Izaslanik Vlade ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović naglasio je da "žrtve iz masovnih grobnica nisu stradale ni u Čačku, ni u Prokuplju, ni u Nikšiću, već su ubijeni na pragu svojih domova, isključivo zato što su branile najveće pravo čovjeka: pravo na svoj dom, obitelj i domovinu".

U ime Sabora i njegova predsjednika Zlatka Tomčića, počast žrtvama odala je izaslanica, saborska zastupnica Marijana Petir, dok je u ime Sisačko-moslavačke županije to učinio župan Đuro Brodarac.

Kostajnički gradonačelnik Davor Govorčinović podsjetio je da je na današnji dan prije 12 godina taj grad okupiran, a da se danas obilježava i 12. obljetnicu proboja iz opkoljenog grada, u kojem su sudjelovala 124 hrvatska branitelja i civila, kada je dvoje sudionika poginulo, a devetero se još vode kao nestali.

(Hina)malj vkn

Pročitajte više