Otkrivene zaostale bombe kod samostana Petrićevac

DUŽNOSNIK banjalučkog ureda bosansko-hercegovačke tvrtke za razminiranje MAC Željko Travar danas je potvrdio da su njihovi pirotehničari na prostoru samostana Petrićevac pokraj Banje Luke otkrili tri aviobombe i jednu minobacačku granatu zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Prema Travarovim riječima granata je već uništena a radi se na neutralizaciji avionskih bombi. On je rekao da se ne zna točna težina bombi, duljina im je oko 70 cm a širina do 30 cm.

Tvrtka MAC, čija je zadaća pregledati prostor samostana Petrićevac na kojem bi papa Ivan Pavao II. trebao 22. lipnja održati misu, dobila je informacije da je na tom lokalitetu 1999. godine, prilikom radova za postavljanje vodovoda, otkriveno sedam avionskih bombi, od kojih je četiri uklonio SFOR. Nije poznato zbog čega tom prilikom nisu uklonjene i ostale bombe, izjavio je Travar.

Glasnogovornik multinacionalne divizije SFOR-a Jugozapad bojnik Sarto LeBlanc potvrdio je da su jučer dobili informaciju od tvrtke MAC (Mine activation center) o otkrivenim aviobombama na prostoru samostana Petrićevac.

"Naši stručnjaci za deaktiviranje jučer su razgledali ovaj lokalitet, a MAC, koji je zadužen za uklanjanje eksplozivnih sredstava, za sada nije zatražio našu stručnu suradnju koju smo spremni pružiti u svakom trenutku", izjavio je LeBlanc. On je također kazao da ne raspolaže detaljima koji bi objasnili zbog čega je SFOR 1999. godine, kada je na ovom lokalitetu otkriveno sedam zaostalih avio bombi - uništio četiri dok?je preostale tri otkrio MAC.

Pročitajte više