Otkriveni novi detalji o Dijani Hrkalović i odnosu s Veljom Nevoljom

BIVŠA državna tajnica MUP-a Dijana Hrkalović je, navodi se u optužnom prijedlogu Tužiteljstva za organizirani kriminal, remetila istragu u slučaju ubojstva karataša Vlastimira Miloševića, slučaja u javnosti poznatog kao "ubojstvo na tramvajskim šinama", za koje su bili osumnjičeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, piše Blic.

Dijana Hrkalović je optužena da je iskoristila svoj položaj tajnice Uprave kriminalističke policije, a kasnije i položaj državne tajnice MUP-a, kada je izdala nezakonite naloge Dejanu Milenkoviću, načelniku Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije (UKP) da ne dostavlja izvještaj i prikupljeni dokazni materijal iz mobilnih telefona i SIM kartica oduzetih od Veljka Belivuka i drugih osumnjičenih za ubojstvo Vlastimira Miloševića.

To ubojstvo se dogodilo 30. siječnja 2017. godine u centru Beograda, a ostalo je upamćeno kao ubojstvo na šinama.

Umjesto da, kako je to zahtijevala procedura, materijal bude predan sucu i tužitelju koji su vodili postupak za ovo ubojstvo, Hrkalović je naložila da se prikupljeni dokazi predaju njoj.

Da bi izvršio njeno naređenje, okrivljeni Dejan Milenković je, kako je navedeno u optužnom prijedlogu, izdao naloge policijskim službenicima da nakon vađenja podataka iz tri mobilna telefona Velje Nevolje, kao i sa SIM kartica, podatke stave na CD i da ih predaju njemu. On ih je kasnije proslijedio državnoj tajnici.

Skrivali tragove

Policijskom službeniku zaposlenom u odsjeku za forenziku drugi dio zadatka odnosio se na uklanjanje tragova djela, odnosno naređeno mu je da sa svojih računala izbriše sve dokaze koji su ukazivali da je radio na tom predmetu i da potom elektronski oblik izvještaja dostavi drugom kolegi.

On je tada dobio naređenje da hard disk s izvještajem i Belivukove telefone drži u radnom stolu pod ključem i da ih nikome ne predaje dok to ne naredi Dijana Hrkalović.

Dokazi su, navodi Blic, bili zaključani godinu dana.

Onda je 27. 03. 2018. godine, nakon što je istražni postupak okončan, optužnica podignuta i glavni pretres bio u tijeku, Milenković proslijedio nalog Hrkalović da se izvještaj i telefoni predaju organima nadležnim za postupak.

U tom trenutku je, piše Blic, zbog opsega materijala bilo nemoguće da se sudac i tužitelj na adekvatan način upoznaju sa sadržajem izvještaja. Tako je ometano vođenje kaznenog postupka, a okrivljenim Belivuku i Miljkoviću je pričinjena korist, dodaje Blic.

Osim toga, Hrkalović se sumnjiči da je uništavala dokaze tako što je brisala dijelove telefonskih razgovora ljudi pod mjerama.

Vlastimir Milošević, karataš i šef osiguranja u više beogradskih noćnih klubova, ubijen je na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu 30.1. 2017. godine u 6:50 ujutro, kada je vodio dijete u školu.

Pročitajte više