Otkriveni okamenjeni ostaci najstarijeg mužjaka

BRITANSKI istraživači tvrde da su pronašli ostatke morske životinjice koja je zasad najstariji poznati životinjski fosil za koji je nedvojbeno utvrđeno da pripada muškom spolu.

Životinja, novi član porodice ostracode, pronađena je u geološkom sloju starom 425 milijuna godina, u Herefordshireu (Engleska), ispod vulkanskog pepela u kojemu je sačuvan otisak njegovih mekih udova. O njemu je ovoga tjedna pisao časopis Science.

Iznimno dobro sačuvana okamina omogućila je istraživačima da naprave vrlo točnu trodimenzionalnu sliku životinje, na kojoj se ističu škrge, oči, udovi prilagođeni životu u vodi i najstariji muški organ ikad viđen na nekom fosilu, zbog kojeg su ga znanstvenici nazvali Colymbosathon ecplecticos, što na grčkom znači "čudni plivač s velikim penisom".

"Čitava je životinja neobična", istaknuo je David Siveter sa sveučilišta Leicester i glavni autor studije objavljene u Scienceu.

Siveter i njegova ekipa primijenili su novu tehniku za proučavanje tog primjerka. Izrezali su ga na sitne komadiće, fotografirali i pohranili snimke u računalu. Zahvaljujući informatičkim mogućnostima, virtualno su spojili dijelove kako bi dobili trodimenzionalnu sliku.

Suvremeni potomci C. ecplecticosa žive u vodi, kako u oceanima, tako i u rijekama. Iako pripadaju školjkašima, bliži su rakovima i hlapovima, nego kućicama i kamenicama. C. ecplecticos je u svom najširem dijelu imao oko pola centimetra, a njegovi meki udovi podsjećaju na udove njegovih suvremenih rođaka.

Ta sličnost dokazuje da se skupina ostracode neznatno promijenila za više stotina milijuna godina, dok se većina drugih vrsta bitno promijenila ili izumrla, ističe Thomas Cronin, geolog u američkom institutu Geological Survey.

"Ovaj primjerak svjedoči o onome što nitko prije nije mogao dokazati: 425 milijuna godina nevjerojatne stabilnosti jednog organizma", kazao je. "Većina životinja koje su živjele u siluru odavno su izumrle i nemaju puno živih potomaka."



(Hina) vrad dgk

Pročitajte više