Otkriveni uzroci kroničnog umora

ZAHVALJUJUĆI skupini britanskih znanstvenika koji su otkrili anomalije u bijelim krvnim stanicama, pomoć će možda uskoro biti na dohvat ruke osobama koje pate od sindroma kroničnog umora.

Potvrdi li šire istraživanje prve rezultate, a prema svim pokazateljima hoće, sindrom kroničnog umora moći će se dijagnosticirati pretragom krvi, a možda čak i liječiti, izvijestio je New Scientist.

"Dokazali smo da se uzročnici bolesti skrivaju u bijelim krvnim stanicama i njihovoj aktivnosti", rekao je Jonathan Kerr dodajući kako će to "otvoriti vrata razvoju farmakoloških preparata".

Bit će to dobra vijest za osobe koje pate od sindroma kroničnog umora, čiji se simptomi poput umora, glavobolje, poremećaja sna i nesposobnosti jasnog razmišljanja često pripisuju psihičkim smetnjama.

Kerr i njegovi suradnici otkrili su da je skupina gena u bijelim krvnim stanicama takvih osoba četiri puta aktivnija, dok je druga skupina gena neaktivnija.

"Aktivnost tih gena poklapa se s činjenicom da takvi pacijenti nemaju energije i pate od umora", rekao je Kerr.

Ne zna se koliko je sindrom kroničnog umora raširen, ali američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da samo u SAD-u o kroničnog umora pati 500.000 ljudi.


Pročitajte više