OTKRIVENO KAKO BAKTERIJE IZBJEGAVAJU IMUNOLOŠKI SUSTAV

Znanstvenici su otkrili na koji način bakterije koje uzrokuju infekcije poput antraksa, bubonske kuge i tifusa uspijevaju zaobići imunološki sustav, a to bi otkriće moglo omogućiti bolju kontrolu smrtonosnih bolesti.

U laboratorijskim pokusima na mišjim stanicama istraživači sa Sveučilišta California u San Diegu (UCSD) otkrili su enzim nazvan PKR koji uzrokuje uništenje makrofaga, stanica imunološkog sustava koje štite tijelo od uzročnika bolesti.

"Ako smo uspjeli otkriti specifične inhibitore PKR-a i bude li ih farmaceutska industrija mogla lako proizvesti, možda ćemo moći kontrolirati te neugodne infekcije", rekao je Michael Karin, profesor na UCSD.

Karin i njegovi kolege, koji su izvijestili o istraživanju u znanstvenom časopisu Nature, misle kako otkriće može biti korisno u borbi protiv smrtonosnih sojeva gripe.

"Svake godine od gripe umiru deseci tisuća ljudi. Mislimo da vrlo smrtonosan tip gripe ne uzrokuje samo virus nego i dodatna bakterijska infekcija koja prati virusnu", rekao je.

Makrofagi su dio mehanizma koji tijelo brani od uzročnika bolesti. Karin i njegovi kolege otkrili su kako bakterije koje uzrokuju antraks, bubonsku kugu i tifus šalju signale koji uzrokuju samouništenje makrofaga.

"Makrofagi više ne gutaju bakterije i ne pokreću druge tipove leukocita, nego uništavaju sami sebe u procesu poznatom pod nazivom apoptoza", rekao je Karin.

Kad su proučili molekularne komponente koje su pokrenule samouništenje makrofaga, istraživači su uzgojili dvije skupine miševa: jedna je imala PKR, a druga ga nije imala. Pokazalo se da su glodavci bez tog enzima imali zdrave makrofage koji su otporni na uzročnike bolesti i mogu spriječiti infekciju.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više