Otkriveno tko je Rus odgovoran za rušenje putničkog aviona nad Ukrajinom

Screenshot: Bellingcat/Ruptly

ORGANIZACIJA za open-source istraživanje Bellingcat identificirala je ruskog vojnog časnika kao glavnog osumnjičenog za prijevoz raketnog protuzračnog sustava Buk koji je srušio avion Malaysian Airlines na letu MH17 iznad bojišnice u istočnoj Ukrajini 2014. 

Video: Ruptly/Index/Barbara Ravbar

>>Istražitelji tvrde da su Rusi srušili avion Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine u kojem je poginulo 298 ljudi

Ruski časnik Oleg Ivanikov kontrolirao raketni sustav kojim je srušen avion

Bellingcat je objavio ovo otkriće samo dan nakon što je međunarodni tužiteljski tim koji predvodi Nizozemska objavio svoj izvještaj u kojem zaključuju kako je projektil koji je srušio putnički avion, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, ispaljen iz raketnog sustava koji pripada ruskoj 53. protuzračnoj brigadi. Nizozemski tužitelji će vjerojatno podići optužnicu protiv dotičnog osumnjičenika i drugih koji su umiješani u ovaj napad na civile, kada budu identificirani.

Identificirani ruski časnik je Oleg Ivanikov, visoki časnik ruske vojno-obavještajne agencije GRU, koji je dosad bio poznat samo po obavještajnom pseudonimu Orion. Ivanikov je "nadzirao nabavu i prijevoz oružja preko rusko-ukrajinske granice", stoji u današnjem izvještaju o zajedničkoj istrazi Bellingcata, portala The Insider i američkog lista McClatchy.

 

 

Ivanikov operirao u odmetnutim pokrajinama u Ukrajini i u Gruziji

Ivanikov je također koristio pseudonim Andrej Ivanovič Laptev u tajnoj operaciji za ruske obavještajne službe te služio kao ravnatelj Sigurnosnog vijeća (2004. - 2006.) i ministar obrane i izvanrednih situacija (2006. - 2008.) samoproglašene i međunarodno nepriznate Republike Južna Osetija, koja se odcijepila od Gruzije uz aktivnu podršku Ruske Federacije, navodi Bellingcat.

Bellingcat se u identificiranju Ivanikova i utvrđivanju njegovog životopisa, kao i u ostalim svojim istragama, služio primarno open-source (otvoreno dostupnim) podacima: telefonskim imenicima, adresama i forenzičkoj analizi glasa u snimljenom telefonskom razgovoru.

Rusija opet odbacuje optužbe i tvrdi da su dokazi fabricirani

Ivanikov je jedan od dvojice osumnjičenika koje nizozemska policija traži, piše Bellingcat. Još 2016. nizozemska je policija pozvala svjedoke koji imaju informacije o dvojici ljudi, od kojih su jednog identificirali kao "Andrej Ivanovič, alias Orion".

"Otkrića u ovom izvještaju prvi put utvrđuju izravnu ili neizravnu umiješanost visoko rangiranog ruskog vojnog časnika na aktivnoj dužnosti, koji je operirao u Ukrajini, u uništavanju putničkog aviona."

Kremlj je odmah odbacio sve optužbe o umiješanosti Rusije u rušenje aviona MH17. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da Rusija ne može vjerovati rezultatima istrage jer nije bila aktivno uključena u nju. 

Kremlj je također jučer ustvrdio da je jedini dokaz koji su nizozemski istražitelji ponudili "vizualno atraktivni video temeljen na fabriciranim podacima blogera s Bellingcata". Jedan od istraživača s Bellingcata, Aliaume Leroy, na svojoj je Twitter stranici odgovorio prezentirajući dokaze ruskog fabriciranja dokaza za lažne optužbe o rušenju aviona iznad Ukrajine, poput one da ga je srušio ukrajinski vojni avion. 

 

 

 

 

Pročitajte više