Otkriveno zašto je USKOK uhitio Dijanu Vican. Josipa Rimac kao mito dobila tendu?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U novoj je akciji Uskoka, prema neslužbenim informacijama, uhićena bivša rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Uskok i policija su je uhitili jer se sumnja na to da je tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu, piše N1.

Tijekom natječaja ta je garancija bila među dokumentacijom, no Uskok je utvrdio da Graditelj svratišta nije imao još neke tražene potvrde. Navodno se, prema zasad dostupnim informacijama, radilo o potvrdama o nevođenju kaznenog postupka.

Zbog toga je, sumnja Uskok, Graditelj svratišta odustao od radova te je Sveučilište odlučilo naplatiti bankovnu garanciju od oko 1.5 milijuna kuna.

Međutim, prema tvrdnjama Tužiteljstva, Josipa Rimac (danas Pleslić, prije toga Čulina), bivša državna tajnica, na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića traži od Vican da se bankovna garancija ipak ne naplati. Sumnja se također na to da je Rimac u zamjenu za to trgovanje utjecajem od Stanišića dobila mito.

Navodno je riječ o mogućnosti da ne plaća režije u stanu u Zagrebu u kojemu je stanovala za vrijeme obnašanja funkcije državne tajnice u Ministarstvu uprave, a koji je bio u vlasništvu Graditelja svratišta, te je, sumnja se, dobila i jednu tendu.

Pročitajte više