Otmičari pustili na slobodu 15 djece

PETNAESTERO djece pušteno je na slobodu iz škole u Beslanu u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji, koju su u srijedu ujutro, prvog dana nove školske godine, zauzeli nepoznati napadači i uzeli za taoce djecu i učitelje, javila je agencija ItarTass.

Teroristi koji su zauzeli školu u Beslanu pripadnici su takozvanog "inguškog džamaata", povezanog s borcima Šamila Basajeva, javila je agencija RIA Novosti pozivajući se na svoj izvor u ruskim vlastima.

Izvor navodi da je moguće da otmicu predvodi Doku Umarov, jedan od čelnika pobunjeničkih skupina koje djeluju u Čečeniji.

"Umarov bi mogao biti koordinator i vođa zauzimanja škole. Sjeverna Osetija je zona njegove odgovornosti", rekao je izvor.

Prema njegovim riječima, iza ovog terorističkog čina najvjerojatnije stoji "inguški džamaat". On svoje mišljenje obrazlaže zahtjevima terorista za razgovorom s predsjednicima Sjeverne Osetije i Ingušetije, koji, kako kaže, upućuju na to da im je glavni cilj oslobađanje boraca koji su zatvoreni nakon napada u Ingušetiji 21. lipnja. Postoje informacije da je napad u Ingušetiji predvodio Šamil Basajev.

Izvor je dalje rekao da su teroristi mogli ući u Sjevernu Osetiju pješice ili automobilom. "Nažalost, administrativna granica između Sjeverne Osetije i Ingušetije praktički nije čuvana", rekao je izvor.

Pročitajte više