Otpremnine i za radnike "Viktora Lenca" u stečaju

VLADIN Fond za razvoj i zapošljavanje izdao je rješenja o otpremninama za oko 540 radnika brodogradilišta Viktora Lenca koji su u tom brodogradilištu ostali raditi nakon otvaranja stečaja, doznaje se danas iz podružnice Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u tom brodogradilištu.

Radnici rješenja preuzimaju na svojim radnim mjestima, a sindikat će im omogućiti pravne savjete o ostvarivanju prava na osnovi tih rješenja.

U SMH ističu da veći dio radnika nije zadovoljan izdanim rješenjima. Naime, obračun otpremnina izrađen je na osnovi novoga Zakona o radu koji se primjenjuje od siječnja ove godine, a u sindikatu ga smatraju nepovoljnijim za radnike.

Otpremnine se obračunavaju kao umnožak trećine prosječne plaće u posljednja tri mjeseca rada i godina staža pojedinog radnika. Najveći mogući iznos otpremnine je zbroj šest prosječnih plaća, a Fond isplaćuje polovicu od tog iznosa, kažu u sindikatu.

Prema prijašnjim odredbama Zakona o radu radnici su imali pravo na prosječnu plaću u posljednja tri mjeseca rada pomnoženo s godinama radnog staža.

Po navodima iz sindikata, Fond za razvoj i zapošljavanje bio je odbio zahtjeve za isplatu otpremnina za oko 540 radnika uz obrazloženje da njima nije prestao radni odnos u brodogradilištu, ali su, nakon dodatnih aktivnosti sindikata, ipak izdana nova rješenja.

Prije više od dvije godine, u početku krize u poslovanju Brodogradilišta Viktora Lenca ondje je radilo oko 1200 radnika. Dio radnika napustio je brodogradilište, a nakon pokretanja stečaja dijelu radnika otkazani su ugovori o radu uz otpremnine.

Odbor vjerovnika brodogradilišta odlučio je prošlog tjedna da se prodaja brodogradilišta, odnosno pojedinačna prodaja pogona u Martinšćici, pogona u Vranjicu te doka 11 oglasi na neobvezujećem međunarodnom natječaju. Konačnu odluku o prijedlogu Odbora vjerovnika donijet će Skupština vjerovnika 20. srpnja.

Brodogradilište Viktor Lenac je u stečaju od prosinca 2003. godine.Rok do kojega vjerovnici moraju odlučiti o načinu provedbe stečaja istječe 18. kolovoza, a ako to ne bude učinjeno odluku o stečaju donijet će stečajna sutkinja riječkog Trgovačkog suda.

Pročitajte više