Otrov iz hercegovačkog smeća mogao bi završiti u Cetini

STANOVNICI Cetinske krajine nezadovoljni su činjenicom da su općinski čelnici hercegovačke Općine Livno odobrili jednu lokaciju u selu Čaprazlije za potrebe odlaganja komunalnog otpada livanjske općine.

Odobrena lokacija trebala bi se koristiti samo mjesec dana nakon čega bi u upotrebi trebala biti druga uređena privremena lokacija koja bi se koristila do stavljanja u funkciju trajnog regionalnog odlagališta smeća, koje bi trebalo biti izgrađeno pomoću sredstava Svjetske banke.

Cetinjani su pak skeptični i napominju da u njihovom susjedstvu u selu Čaprazlije niče deponija smeća.

Vrilo, glasnik Sinja i cetinskog kraja, piše pak da se ne radi o nekoj uređenoj deponiji smeća, već o običnoj njivi koja nije ograđena i kojoj je pristup potpuno slobodan. Njiva također nije uređena za odlaganje otpada u smislu ekološke zaštite i sprječavanja eventualnih ekocida.

Isti list postavlja pitanje o problemu oborinskih voda koje prolaze kroz porozno tlo toga kraja te podsjeća na ranija istraživanja u kojima se u ponore u Livanjskom polju ubacivala neškodljiva boja te se promatralo hoće li se i gdje boja pojaviti na površini.

Odgovor je Cetina, zaključuje Vrilo.

I.K.
Foto: TZ Sinj

Pročitajte više