Otrovani član Pussy Riota oslijepio i oglušio, oporavlja se u Njemačkoj

Foto: Hina/EPA

NJEMAČKA je vlada danas poručila kako se nada punom oporavku kritičara ruske vlasti koji je u Berlinu na liječenju zbog sumnje u trovanje.

Petar Verzilov, izdavač ruskih online vijesti povezan s ruskom prosvjednom punk grupom Pussy Riot, izgubio je vid, sluh i sposobnost kretanja, ali se osjeća bolje po dolasku na liječenje u subotu u Berlin, poručila su njegova dva prijatelja u nedjelju.

"Pratimo slučaj i, naravno, zabrinuti smo zbog zdravlja gospodina Verzilova", rekla je glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare. "Nadamo se da će uskoro biti bolje i u potpunosti se oporaviti."

Njemačka vlada je bila obaviještena o dolasku Verzilova

Glasnogovornica njemačke vlade rekla je da je vlada bila obaviještena o dolasku Verzilova u Berlin, ali nije bila uključena u organizaciju putovanja.

Glasnogovornica je odbila reći je li se o slučaju Verzilova raspravljalo u petak na sastanku njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, ali je dodala da su ljudska prava uvijek tema sličnih razgovora.

Verzilov je u Berlin stigao iz Moskve kasno navečer u subotu u medicinskom helikopteru, rekao je u nedjelju Jaka Bizilj, glavni direktor organizacije za ljudska prava Cinema for Peace. Organizacija je platila troškove prijevoza, a Bizilj je rekao i da je Rusija bila "kooperativna" po tom pitanju.

Utrčao na utakmicu Francuske i Hrvatske, Lovren ga odvlačio s terena

Verzilov je izdavač Mediazone, ruskog portala koji je usmjeren na kršenja ljudskih prava unutar ruskog kaznenog sustava. Utrčao je na teren tijekom finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi u srpnju između Hrvatske i Francuske, zajedno s još tri žene povezane s grupom Pussy Riot. 

Skupina Pussy Riot istaknula se 2012. kada su članovi grupe bili pritvoreni zbog prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Grupa je tim činom postala simbol borbe protiv Kremlja. 

Pročitajte više