Otvoren 30. Zagreb salon

Trideseti "Zagreb salon", međunarodna izložba fotografija koja je okupila preko 320 autora iz gotovo 60 zemalja, otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Od oko 2500 pristiglih radova odabrano je nešto manje od pet stotina fotografija različitih stilskih određenja koje pokazuju visoku razinu kulturnog stvaralaštva, kazala je članica žirija Dubravka Jakelić-Osrečki.

Izložba daje presjek stanja fotografije u svijetu i kontekstuira hrvatsku fotografiju u njemu, istaknula je kao najveću značajku večerašnje priredbe.

Posebne nagrade organizatora i pokrovitelja - Trofej Grada Zagreba dobio je Goran Mehkek iz Hrvatske za fotografiju "Kamenita vrata", a Grand prix Asis Sanyal iz Indije za fotografiju pod nazivom "Captive".

Zlatnu plaketu Fotokluba Zagreb za pojedinačnu fotografiju dobio je Janez Korošin (Slovenija), a za kolekcije fotografija Patrik Macek (Hrvatska).

Zlatna medalja Međunarodnog saveza za umjetničku fotografiju (FIAP) dodijeljena je Joydeepeu Mukherjeeu (Indija), a za kolekciju Gaou Hongxumu (Kina).

Zlatnu plaketu Muzeja za umjetnost i obrt dobio je Saša Kralj iz Hrvatske, a za kolekciju Ivana Vučić, također iz Hrvatske.

U Muzeju za umjetnost i obrt bit će izložena polovica fotografija, a druga polovica u galerijama u Varaždinu, Šibeniku, Osijeku, Bjelovaru i Kukljici na Ugljanu.

Zagrebački salon fotografija jedna je od najstarijih međunarodnih izložaba fotografija u svijetu, a prvi je održan 1910.

Stalna zbirka fotografija postavljena je u Muzeju za umjetnost i obrt prije 65 godina.

Fotografija se u Hrvatskoj pojavila u obliku dagerotipije potkraj 1839.

Devedesetih godina 19. stoljeća, u vrijeme velikih tehničkih inovacija u fotografiji, javlja se fotografski amaterizam kao novi kulturni i dijelom umjetnički fenomen. Godine 1892. zagrebački fotoamateri osnivaju svoj prvi klub pod okriljem Društva za umjetnost i obrt. Zagrebački fotoklub (Fotoklub "Zagreb"), reorganiziran 1929. godine, priređuje redovite izložbe umjetničke fotografije (1932. - 1934.) koje od 1935. do 1940. postaju međunarodne.

(Hina) xiluc yln

Pročitajte više