Otvoren 38. Festival mladih Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i u njegovoj nazočnosti danas je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvoren 38. tamburaški festival mladih Hrvatske bratske zajednice SADa i Kanade.

Na Festivalu sudjeluje 15 omladinskih tamburaških ansambala Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade.

Omladinska kulturna federacija utemeljena je godine 1966. na poticaj predsjednika Hrvatske bratske zajednice Bernarda Luketicha i Milana Vraneša, istaknutog člana Hrvatske bratske zajednice. Danas su u njoj 44 tamburaška sastava mladih svirača, pjevača i plesača koji promiču hrvatsku glazbenu baštinu i glazbu svojih predaka. Većina članova tih tamburaških ansambala ne govore hrvatski jezik.

Prvi festival Omladinske kulturne federacije SAD-a i Kanade gostovao je u Zagrebu godine 1976., a ovo je njihov peti nastup u Hrvatskoj.

Nakon hrvatske i američke himne sudionike Festivala pozdravili su u ime Gradske skupštine predsjednica Morana Paliković Gruden, predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketich, predsjednik Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić i predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je svečano i otvorio Festival.

Tom je prigodom predsjednik Mesić izrazio zadovoljstvo što je na tom festivalu, ističući da Hrvatska danas ima dobre odnose s mnogim zemljama svijeta zahvaljujući i hrvatskim iseljenicima.

"Stoljećima su se Hrvati iseljavali u potrazi za boljim životnim uvjetima i u mnogim sredinama stvarali su novi život, a ugled koji su stjecali ulagali su u izgradnju mostova kojima su uspostavljali prve veze s mnogim državama svijeta, a u tim vezama temeljni kamen postavila je Hrvatska bratska zajednice iz Amerike", rekao je predsjednik Mesić.

Pozdravljajući mlade predstavnike drugog, trećeg, pa i četvrtog naraštaja Amerikanaca i Kanađana hrvatskog podrijetla, rekao je da je Festival izraz njihove povezanosti sa zemljom njihovih predaka, te ih je pozvao da je što bolje upoznaju. Istaknuo je da je Hrvatska danas demokratska i moderna država koja se priprema za ulazak u Europsku uniju, te dodao kako na tom putu računa i na potporu Hrvatske bratske zajednice.

Čestitao je Hrvatskoj bratskoj zajednici 110. obljetnicu i pozvao predsjednika Luketicha i sve njezine članove da i dalje pridonose ugledu Hrvata u sredinama u kojima žive. Zahvalio je svim članovima Hrvatske bratske zajednice na očuvanju i promicanju hrvatskog identiteta među našim iseljenicima u Americi i Kanadi, te na dosadašnjoj potpori staroj domovini.

U dvosatnom programu sudionici Festivala nastupili su s počasnom dirigenticom Festivala Nanci Požgaj, a zatim su nastupili mladi tamburaši u hrvatskim narodnim nošnjama iz Ohija, Pennsylvanije, Washingtona, Colorada, Ilinoisa i drugih država.

Sudionike Festivala blagoslovio je pomoćni zagrebački biskup Josip Mrzljak, koji je najavio da će sutra sudjelovati na svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali.

Predsjednik Mesić sastao se danas i s članovima Glavnog odbora Hrvatske bratske zajednice s Bernardom Luketichem na čelu. Predsjednik Mesić rekao je da su razgovarali o suradnji iseljeništva i matice, dodajući kako se nada da će ona i dalje biti dobra, a Bernard Luketich zahvalio je predsjedniku Mesiću na pokroviteljstvu i današnjem susretu s čelnicima Hrvatske bratske zajednice.

(Hina) xat ynj

Pročitajte više