Otvoren Baltički plinovod

Foto: EPA

U POLJSKOJ je svečano otvoren strateški Baltički plinovod, kojim će od 1. listopada poteći plin iz Norveške u Poljsku i susjedne zemlje, priopćila je Europska komisija. Baltičkim plinovodom prenosit će se do 10 milijardi kubičnih metara plina godišnje iz Norveške u Poljsku, dok će se iz Poljske u Dansku prenositi tri milijarde kubičnih metara.

"Baltički plinovod ključni je projekt za sigurnost opskrbe regije i rezultat je težnji politika EU za diversifikacijom plinskih izvora. Plinovod će odigrati vrijednu ulogu u ublažavanju trenutne energetske krize", rekao je europski povjerenik za energetiku Kadri Simson. Projekt poboljšava diversifikaciju opskrbe plinom u srednjoistočnoj Europi i baltičkim državama otvaranjem novog uvoznog pravca iz Sjevernog mora prema EU, piše Komisija.

Projekt pokrenut 2013.

Baltički plinovod je projekt od zajedničkog interesa pokrenut 2013. godine te je u njega uloženo oko 267 milijuna eura europskih sredstava kroz Instrumente za povezivanje Europe. U subotu je danski operater Baltičkog plinovoda Energinet priopćio da će biti pušten u rad punim kapacitetom od kraja studenog ove godine, što je nešto više od mjesec dana prije planiranog.

Projekt je naišao na nekoliko velikih izazova.

"Kao i na ostale, i na nas su utjecale pandemija covida-19 i geopolitička situacija u Europi. Uz to, loše vrijeme je utjecalo na gradnju u nekim razdobljima", rekao je direktor odjela međunarodnih odnosa u Energinetu Torben Brabo.

Energinetov dio velikog projekta sastojao se od 105 kilometara plinovoda u Sjevernom moru, oko 210 km plinovoda ispod zemlje kroz Dansku te proširenja prihvatnog terminala u Nybrou i nove kompresorske stanice u Everdrupu.

U njegovoj realizaciji sudjelovali su Energinet i poljski operateri plinovoda GAZ-SYSTEM-a, a sufinancira ga fond Connecting Europe Facility. Baltički plinovod svečano je otvoren u Golenjovu u Poljskoj, a otvorenje su upriličili poljski i danski premijer te poljski predsjednik.

Pročitajte više

 

Pročitajte više