Otvoren dvodnevni simpozij o kultu Zrinskih i Frankopana

Dvodnevni svečani simpozij, posvećen kultu Zrinskih i Frankopana, počeo je večeras u prostorijama Družbe braće Hrvatskoga zmaja u Zagrebu.

Simpozij je organizirala Družba braće Hrvatskoga zmaja u čast stogodišnjice svoga djelovanja, uoči 334. obljetnice smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, pogubljenih 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu.

Simpozij je otvorio veliki meštar Družbe, zmaj starovukovarski Matija Salaj. "Odanost kultu Zrinskih i Frankopana odanost je trajnoj vrednoti slobode. Oni su bili svjetlo luči na putu stvaranja državotvornoga bića hrvatskoga naroda sve do ostvarenja slobodne i nezavisne hrvatske države", rekao je Salaj.

O zrinsko-frankopanskoj Hrvatskoj, od Cetinske povelje do smaknuća u Bečkom Novom Mjestu (1527.-1671.), i njihovu kultu govorio je zmaj pleternički, povjesničar Dragutin Pavličević.

On je istaknuo kako su obitelji Zrinskih i Frankopana najviše puta obnašale hrvatske banske časti. "Otpor bečkom dvoru istrijebio je te velikaške hrvatske obitelji koje su bile nositelji, čuvari i širitelji hrvatskoga narodnog imena", dodao je.

Pavličević je ustvrdio da se djelatnost Zrinskih i Frankopana ne može zvati urotom, nego pobunom i otporom protiv Habsburgovaca radi stvaranja neovisne hrvatske države.

Rekao je da su poticatelji kulta Petra Zrinskog i Krste Frankopana bili Ante Starčević i njegovi pravaški intelektualci.

Godine 1919. prenesene su im kosti u zagrebačku prvostolnicu, podsjetio je Pavličević dodavši kako je 30. travnja bio državni blagdan Dan Zrinskih i Frankopana sve do 1946., kada su ga, kao i Družbu braće Hrvatskoga zmaja, zabranile jugoslavenske komunističke vlasti.

Zmaj od Krmpota Ante Krmpotić govorio je o zagrebačkoj katedrali kao petom počivalištu Petra Zrinskoga i Krste Frankopana, a zmaj cetingradski Ivan Mirnik o kronici jedne prijevare na primjeru Zrinskih i Frankopana.

Drugi dan simpozija održat će se sutra u Starom gradu Ozlju.

(Hina) xmk yjn

Pročitajte više