Otvoren je Hitni prijem bolnice u Dubravi

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

OD DANAS je, nakon 288 dana zbrinjavanja samo teških covid-bolesnika, opet otvorena Hitna služba Kliničke bolnice (KB) Dubrava za sve pacijente istočnog dijela grada Zagreba i okolnih mjesta zbog povoljnije epidemiološke situacije, izvijestili su iz te bolnice.

Pacijenata koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi je oko 350.000, a godišnje se u prosjeku u KB-u Dubrava napravi oko 56.000 pregleda, 11.000 hitnih hospitalizacija i više od tri tisuće hitnih operativnih zahvata.

"Što budemo imali povoljniju epidemiološku sliku u cijeloj zemlji, pa tako i u glavnom gradu Hrvatske, brže ćemo cijeli bolnički i zdravstveni sustav vraćati uobičajenim tokovima kakve očekuju i naši zdravstveni djelatnici, a pogotovo pacijenti koji jedva čekaju da mogu sa što manje poteškoća i ograničenja doći do prijeko potrebnih liječničkih usluga", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u povodu ponovnog otvorenja Hitnog prijema u KB-u Dubrava.

"Brzo će jesen, a ona će biti najbolji test za sve nas gdje smo sa zarazom"

Naglasio je kako je ovo samo još jedan dokaz koliko je važna razina cijepljenosti građana protiv zaraze koja je obuhvatila cijeli svijet te kako će o tom doprinosu svih nas u zaštiti vlastitog i tuđeg zdravlja ovisiti hoće li već ove jeseni bolnice poput KB-a Dubrave opet biti isključivo namijenjene liječenju covid-bolesnika ili će i dalje, kao što je to od danas, biti na raspolaganju svim pacijentima.

Još jednom je podsjetio da je i ovo ljetno razdoblje pogodno vrijeme da se nastavi s cijepljenjem kao do sada najučinkovitijom mjerom zaštite od zaraze i njenog prijenosa među građanima. 

"Brzo će jesen, a ona će biti najbolji test za sve nas gdje smo sa zarazom", poručio je Beroš.

"Uspjeli smo održati funkcionalnost bolničkog sustava"

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić istaknuo je kako je epidemija covida-19 promijenila u potpunosti način funkcioniranja njihove bolnice. 

Podsjetio je kako su odlukom Ministarstva zdravstva pretvoreni u glavni državni centar za liječenje težih bolesnika zaraženih virusom covid-19, što je uvjetovalo i zatvaranje za usluge ostalim pacijentima.

"Zahvaljujući potpori Kliničkih bolničkih centara Zagreb i Sestara milosrdnica te kliničkim bolnicama Merkuru i Svetom Duhu, uspjeli smo održati funkcionalnost bolničkog sustava u glavnom gradu Hrvatske i omogućili, unatoč svim teškoćama i ograničenjima, pružanje usluga pacijentima", istaknuo je Lukšić.

Dodao je kako je poboljšanje epidemiološke slike u zemlji i Zagrebu omogućilo da ta ustanova na istočnom dijelu grada opet otvori svoja vrata za hitne prijeme svih pacijenata.

U priopćenju se također ističe kako je cijepljenje građana protiv covida-19 umnogome pridonijelo smanjenju broja zaraženih, posebno onih s težim oblicima bolesti čije stanje zahtijeva bolničko liječenje i intenzivnu skrb, po čemu je prednjačila KB Dubrava.

Poboljšanje epidemiološke situacije omogućuje i brži povratak bolničkih ustanova na redovitiji rad s pacijentima sa što manje ograničenja.

Pročitajte više