Otvoren jubilarni 50. Pula film festival

U pulskoj Areni večeras je svečano otvoren jubilarni 50. Pula film festival u sklopu kojega će do 24. srpnja biti prikazano sedam filmova u službenoj konkurenciji.

Obraćajući se publici, brojnim gostima i uzvanicima među kojima su bili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ministrica obrane Željka Antunović i istarski župan Ivan Jakovičić, ministar kulture Antun Vujić, izrazio je oduševljenje velikim odazivom publike.

"Film i publika vratili su se u Arenu", rekao Vujić ocijenivši da je to "novi početak Festivala, odnosno Festival svih festivala".

"Film se vraća filmskoj zajednici, pa i sazrijevanjem jednoga ide putem sazrijevanja drugoga. U tome je i vječno mjesto Pule", istaknuo je ministar kulture Antun Vujić.

Ovogodišnji 50. Pula film festival svečano je otvorio pulski gradonačelnik Luciano Delbianco, koji je istaknuo kako su 50 pulskih filmskih ljeta učinili Pulu riznicom kulturnog bogatstva.

"Više nema sumnje, film je postao dio ovoga grada", poručio je Delbianco proglasivši ovogodišnji Filmski festival otvorenim. Pritom je pozdravio glumce i redatelje koji su obilježili tih 50 godina filmskog festivala, među ostalim, Relju Bašića, Veljka Bulajića, Ivu Gregurevića, Vinka Brešana, Branka Ivandu, Luciju Šerbedžiju, Dalibora Matanića.

Uslijedio je tradicionalni desetominutni vatromet, a nakon toga prikazan je prvi film, u službenom dijelu programa, "Konjanik" Branka Ivande, koji ga je režirao i načinio scenarij. U filmu glume Nikša Kušelj, Zrinka Cvitešić, Goran Grgić, Mladen Vulić, Dejan Ačimović, te Božidar Orešković.

U sklopu svečanosti otvaranja 50. Pula film festivala održan je 40-minutni glazbeno-scenski program u kojemu su, među ostalima, sudjelovali plesači, akrobati, bikeri, zabavljači, zatim Big band HRT-a, te Orkestar riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca.

(Hina) spd mć

Pročitajte više