Otvoren most preko Une na granici Hrvatske i BiH

U NAZOČNOSTI stanovnika pograničnih naselja Hrvatske i BiH kod Uštice nedaleko Jasenovca u utorak su zajedničkim presijecanjem vrpce veleposlanik Europske komisije u BiH Michael Homphreys, ministar komunikacija i transporta BiH Branko Dokić te državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka RH Dražen Breglec na korištenje predali obnovljeni krak mosta preko rijeke Une na državnoj granici između dvije zemlje.

Za obnovu mosta preko rijeke Une Europska unija putem Europske komisije osigurala je 2,2 milijuna eura, a obnova dijela mosta preko rijeke Save, koji se nalazi na istom dijelu granice, stajat će 3,9 milijuna eura, a uz Hrvatsku njegovu gradnju financirat će i Europska komisija.

Do izgradnje cijeloga mosta međunarodni granični prijelaz Jasenovac-Gradina funkcionirat će kao prijelaz za pogranični promet i to za stanovnike Hrvatske odnosno BiH smještene s obje strane državne granice.

Homphreys je, obraćajući se nazočnima, istaknuo ulogu mosta u međuregionalnoj suradnji dviju država, a Dokić je naglasio da je most kod Jasenovca peti objekt čiju je gradnju pomogla Europska unija, za što je osigurala 22 milijuna eura. Breglec je najavio izgradnju novoga mosta kod Kostajnice, te skoro rješavanje svih prometnih pitanja s BiH.

Pročitajte više