OTVOREN MUZEJ LIECHTENSTEIN, kneževsko blago ponovno u Beču

Kneževsko umjetničko blago obitelji von Liechtenstein od nedjelje je ponovno izloženo u Beču gdje je u 10 sati svečano otvorena palača Liechtenstein koja će do 23 sata primati ugledne goste njih devet tisuća, a od ponedjeljka svoja vrata otvoriti javnosti.

Nakon četverogodišnjih priprema i radova na obnovi palače vrijednih 23 milijuna eura, u palači je izloženo 170 umjetničkih slika, 30 skulptura, namještaja i drugih umjetničkih predmeta.

Na prvome katu je izložen Rubensov ciklus radova koji posjeduje kneževska obitelji Liechtenstein, među kojima se ističe čuvena "Venera pred ogledalom". Pretpostavlja se da je model za to platno Peteru Paulu Rubensu (1577-1640.) bila njegova supruga.

Na katu su izložena i djela talijanskih majstora od renesanse do baroka (Tintoretta, Rafaela, Caravaggia), djela krajolika i "Mrtve prirode" nizozemskih slikara.

U prizemlju, u auli, posjetitelje dočekuje kneževska zlatna kočija, a u tzv. damskom apartmanu, odjelu na kojemu će se mijenjati postav, upravo je u tijeku izložba naslovljena "Klasicizam i bidermajer".

Palača Liechtenstein bogata je baroknim freskama. Svakako je među njima najpoznatija Herkulesova dvorana od 600 četvornih metara s monumentalnim freskama koje je talijanski umjetnik Andrea Pozo izradio između 1704 i 1708.

"Kao barokni doživljaj baroknog svijeta" direktor muzeja Liechtenstein, Johann Kraeftner očekuje da će Rubens, Rembrandt i drugi privući godišnje 300 tisuća posjetitelja jer je to, pojasnio je on, jedna od najvažnijih privatnih zbirki na svijetu koja će se financirati bez ikakvih državnih subvencija.

Knez Hans Adam II. von i zu Liechtenstein izrazio je veliku radost što mu je omogućeno ostvariti san njegovih roditelja.

"Sretan sam da mi je to i financijski uspjelo, ispunjava me velikom radošću i zadovoljstvom, moram reći i ponosom također", kazao je knez za Hinu.

Beč je bogatiji za još jedan muzej - Liechtenstein muzej, jedne od najznačajnijih privatnih zbirki u svijetu, koja je od 1807., kao zbirka kneza von i zu Liechtenstein bila velika atrakcija sve do njezina zatvaranja 1938. godine.

Te je godine zbirka, koja se sastoji od 1600 umjetničkih djela bila prenijeta u Valduz, gdje je i danas glavno prebivalište kneževske obitelji von Liechtenstein.

(Hina) xspđ yrt

Pročitajte više