Otvoren plinovod između Bugarske i Grčke: "Ovo je prekretnica"

Foto: EPA

NOVI plinovod koji se proteže od Grčke do Bugarske pušten je u promet danas s ciljem jačanja energetske neovisnosti Europe od Rusije, piše dpa. "Danas počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Europu", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na ceremoniji otvaranja plinovoda u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

"Ovaj plinovod je prekretnica. To je prekretnica za Bugarsku i energetsku sigurnost Europe, a znači oslobađanje od ovisnosti o ruskom plinu", rekla je, ističući da je Bugarska u jednom trenutku dobivala 80 posto svog plina iz Rusije. Plinovod dug 182 kilometra od grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj sufinancirali su europski fondovi od početka izgradnje 2009.

"Ovime možemo postići stabilnost u regiji"

Interkonektor, koji ima kapacitet od 3 do 5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, povezuje Bugarsku s Transjadranskim plinovodom. Plin iz Azerbajdžana ide preko Turske u Grčku i dalje u Italiju. Von der Leyen je naglasila da bi cjelokupna potrošnja plina Bugarske mogla biti pokrivena zahvaljujući novom poveznicom s Grčkom.

"Kroz stratešku suradnju između Bugarske i Grčke možemo postići stabilnost u regiji", rekao je bugarski predsjednik Rumen Radev.

Pročitajte više

 

Pročitajte više