OTVOREN SIMPOZIJ "IZAZOVI ABRAHAMOVSKOM MONOTEIZMU"

U povodu 17. obljetnice otvorenja zagrebačke džamije večeras je počeo simpozij "Izazovi ambrahamovskom monoteizmu" koji su zajednički priredili Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Institut "Ibn Sina" iz Sarajeva i Islamski centar u Zagrebu. L

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić izrazio je zadovoljstvo što je gradnjom džamije i Islamskog centra islamskoj zajednici u Hrvatskoj omogućen izlazak iz anonimnosti.

Govoreći o temi simpozija "Izazovi ambrahamovskom monoteizmu", Omerabašić je istaknuo da su međureligijski odnosi bitni u ukupnoj izgradnji duštvenih odnosa. Unatoč brojnim razlikama i zaprekama među religijama postoje i zajednička stajališta koja proizlaze iz abrahamovskoga monoteizma, rekao je Omerbašić, dodavši da je to ponajprije vjera u jednoga Boga. "Neki drže da je abrahamovski monoteizam ugrožen do te mjere da se postavlja pitanje među religijskim stručnjacima i sociolozima postoji li on još. Da postoji dokazuje monoteizam u svim trima velikim religijama, kršćanstvu, židovstvu i islamu", ustvrdio je.

Govoreći o odnosu tih triju religija u današnjem svijetu, kazao je kako bi one zatvaranjem u vlastite okvire unaprijed bile osuđene na propast.

Podsjetio je i na važnost globalizacije koja utječe na položaj religija u društvu, dodavši kako bi izostanak religija iz globalnih natjecanja značio odlazak u svjetsku ropotarnicu. Omerbašić je upozorio kako su neki religiju proglasili zaprekom dijaloga među narodima te kako se smatra da snošljivost i odnose među etničkim skupinama treba nametnuti politikom, a ne religioznim naukom. Ustvrdio je kako upravo predstavnici pojedinih religija moraju odgovoriti na takve izazove, boreći se za snošljivost među narodima i vjerama. Za to je najbolji način monoteizam koji potječe od Abrahama, praoca svih naših triju religija, dodao je.

Omerbašić je rekao da je cilj simpozija ojačati međureligijsku snošljivost i dijalog, definirati različite oblike nesnošljivosti među religijama i ostale teškoće.

Skup su pozdravili pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, mitropolit ljubljansko-zagrebački i cijele Italije Jovan, Julija Koš u ime glavnog rabina u Hrvatskoj Kotela Da-Dona, Aleksandar Tolnauer u ime Vladina Ureda za nacionalne manjine, Branko Berić u ime Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Željko Mraz u ime Saveza baptističkih crkava i Mladen Karađole, tajnik hrvatskog ogranka Svjetskih religija za mir.

U prvom dijelu simpozija održana su tri izlaganja: Adnana Filajdžića iz Sarajeva "Međuvjerski dijalog - islamski pogled", isusovca Ante Mišića "Suvremeni izazovi drevnog gnosticizma" i dr. Bahadura Aminijana Jazija iz Irana "Misija religije - ponovno oživljenje čovjeka".

Na skupu će izlagati poznati teolozi i sociolozi koji se bave odnosima među religijama kao što su Mevludin ef. Arslani, Dževad Hodžić, Marjan Jurčević, Esad Ćimić, Osman Muftić, Jure Zečević, Ivan Markešić i ini.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više