Otvoren stečaj Credo banke

TRGOVAČKI SUD u Splitu otvorio je stečaj nad propalom Credo bankom, iz koje su vlasnici Mirko Vuković i Boris Barač zajedno sa sinovima, Markom Vukovićem i Viborom Baračem, članovima Kreditnog odbora banke, izvukli pola milijarde kuna. Bilo je više prijedloga za otvaranje stečaja. Stečajni sudac je Jozo Ćaleta, a stečajna upraviteljica Ankica Čenić.

Stečaj Credo banke je očekivan, s tim se špekulira već dobra dva mjeseca, otkako je HNB pokrenuo likvidaciju banke, nakon što je postalo očito da je banka koju je vodio Šime Luketin, potpredsjednik Nadzornog odbora Hajduka, zapala u glib iz kojeg se više ne može izvući.

Stečajni i kazneni postupak

Osim stečajnog, pokrenut je i kazneni postupak. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za zloporabu položaja i ovlasti osumnjičilo je vlasnike, sinove, Luketina i člana Uprave Matu Mišića. Ispostavilo se da je novac plasiran bez potrebnih instrumenata osiguranja, a prema izvješću HNB-a krivotvorila se i dokumentacija. Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da se odredi istražni zatvor protiv osumnjičenika tako da su pušteni da se brane sa slobode. 

Blokada od pola milijarde kuna

Zbog osiguranja naplate štete, splitski je sud prošlog tjedna blokirao imovinu šestorice osumnjičenika. S obzirom da se radi o čak pola milijarde kuna, nije iznenađenje da je blokirana i imovina članova njihovih obitelji. Osim kuća, stanova i računa, blokirane su i dionice te tvrtke u vlasništvu osumnjičenih. 

Ovih dana bi splitski sud trebao odlučiti o žalbama na rješenje o blokadi imovine. Mnogi smatraju da je neprikladno da splitski sud donosi odluke u ovom slučaju zato jer je supruga Šime Luketina sutkinja Općinskog suda u Splitu.

Pročitajte više