Otvorena autocesta Split - Zagreb

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader svečano je u Dugopolju iznad Splita otvorio novih 108 dovršenih kilometara autoceste Split-Zagreb.

Svečanosti su, uz mnogobrojne građane i druge uglednike, nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednici i ministri u Vladi, bivši premijer Ivica Račan, župani više županija, te splitski gradonačelnik, zagrebačka gradonačelnica i nadbiskup splitskomakarski Marin Barišić koji je novootvorenu cestu i blagoslovio.

"Moram reći da mi je zadovoljstvo i da mi srce drhti danas ovdje kada ostvarujemo svi skupa san povezivanja hrvatskoga juga i sjevera", rekao je premijer Sanader i dodao kako je ta cesta simbol homogeniziranja, povezivanja sjevera i juga Hrvatske, i gospodarskog napretka, "da danas kada imamo ostvarenu samostalnost možemo ostvariti i bolji život".

Rekao je kako su oni, koji su 1971. godine spriječili njezinu izgradnju, dobro znali da time sprečavaju osamostaljenje i jačanje Hrvatske, ali nisu znali da to ne mogu zauvijek spriječiti.

"Zaboravimo sve međusobne razlike koje su beznačajne u odnosu na ovako veliki projekt", kazao je premijer Sanader i istaknuo kako su za ovu cestu zaslužne sve bivše vlade, ne samo prošla, jer njezina je izgradnja, kazao je, počela onog trenutka kada je Hrvatska postala samostalna i slobodna čime je stvorena mogućnost da se ta ideja i ostvari.

I kada bude dovršeno preostalih 69 kilometara, koji će biti otvoreni za desetak dana, te ostalih 40-ak iduće godine, neće se stati, već će se nastaviti s izgradnjom do Dubrovnika, poručio je.

Najavio je i izgradnju mosta Klek-Pelješac. Taj most neće biti konkurencija autocesti kroz Neum, odnosno teritorij BiH, već će joj biti kompatibilan, rekao je Sanader, dodajući kako će se tako izbjeći višestruko prelaženje granice i omogućiti razvitak krajeva kroz koje ta prometnica bude prolazila.

Premijer Sanader čestitke je uputio svim graditeljima autoceste, i onima kroz Liku, koji su, naglasio je, gradili u teškim vremenskim uvjetima, kiši koja ih je onemogućila da budu gotovi na vrijeme. "Bez njihova truda i danonoćna rada ne bismo danas otvarali ovih 108 kilometara i još 69 za desetak dana", kazao je predsjednik Vlade.

Pritom je još jednom poručio i bivšem ministru Radimiru Čačiću kako ova vlada ne otvara ono što nije dovršeno i nije potpuno sigurno. "Žrtvujemo rokove radi sigurnosti, jer previše ljudi gine na našim cestama, a ova se gradi za iduća desetljeća, stoga 10 do 15 dana ne igra veliku ulogu", rekao je premijer.

Ministar Božidar Kalmeta najavio je kako će osim 69 kilometara autoceste Split-Zagreb kroz Liku do kraja godine biti dovršeno još 60-ak kilometara autocesta u cijeloj Hrvatskoj.

Autocesta daje novu dimenziju životu i omogućava razvoj krajeva koji su do sada bili u svojevrsnoj izolaciji, Like, zadarskog i splitskog zaleđa, kazao je Kalmeta, potvrdivši kako će dionice od male Kapele do Gospića biti gotove i za promet sigurne u roku od desetak dana.

Na svečanosti su još govorili splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, splitski gradonačelnik Miroslav Buličić i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić. Svi su naglasili važnost autoceste u povezivanju kontinentalnih i primorskih dijelova Hrvatske te njezin značaj u gospodarskom razvoju svih krajeva.

Ovom svećanošću u promet je pušteno 108 kilometara autoceste, a 69 kilometara od Male Kapele do Gospića bit će dovršene za desetak dana. Od danas se tako može voziti dionicama od Gospića do Gornje Ploče, Zadar 2- Pirovac te Vrpolje-Dugopolje, ukupne dužine 108 kilometara, a od ranije su u prometu dionice Zadar 2 - Gornja Ploča, s tunelom Sveti Rok, te Mala Kapela - Bosiljevo. Dionica Vrpolje-Pirovac s mostom preko rijeke Krke te tunel Mala Kapela bit će dovršeni iduće godine.

Pročitajte više