OTVORENA GORNJA BARAČEVA ŠPILJA

Više od pola kilometra dugačka, novouređena Gornja Baračeva špilja, u mjestu Nove Kršlje kod Rakovice, danas je svečano predana na uporabu turistima.

Gornja Baračeva špilja ima horizontalnu dužinu od 520 metara, a uređena je sa stazama i zaštitnom ogradom u duljini od 200 metara. Obilazak raskošnim dvoranama i galerijama sa sigastim skulpturama odvijat će se u grupama od najviše 12 posjetitelja uz turističkog vodiča i trajat će oko pola sata.

Ostatak špilje dostupan je speleolozima i znanstvenicima uz posebnu opremu, jednako kao i Donja Baračeva špilja dugačka 565 metara, te Nova Baračeva špilja dugačka 96 metara.

Ravnatelj javne ustanove Rakovica Tihomir Kovačević, ujedno i član Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena, rekao je kako je plan da se, osim turistima i speleolozima, Baračeve špilje približe i školskoj djeci. One bi dobro poslužile za školu u prirodi jer Rakovica ima sve krške fenomene: krški kanjon ponikve, potoke ponornice, izvore, estavele (jezera koja su samo ponekad za visokog vodostaja iznad površine zemlje) te oko sto špilja.

Kovačević je podsjetio da su Baračeve špilje bile otvorene turistima još 1892. godine u nešto manjem obujmu, ali su od Drugog svjetskog rata bile dostupne samo speleolozima.

Samo u ovoj godini Baračeve špilje posjetilo je oko 2500 planinara i speleologa.

Špilju je svečano otvorio direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić u nazočnosti brojnih uzvanika simboličnim rezanjem vrpce.

Time je špilja od danas i službeno, uz Plitvička jezera, novi turistički proizvod toga kraja, koji, osim Zagreba, prednjači po broju noćenja turista u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Bulić je rekao da je HTZ upravo zbog dobrih turističkih rezultata Turističke zajednice Rakovica sa 310 tisuća kuna podržao projekt uređenja Baračevih špilja i prilazne staze te recepcije.

Načelnik općine Rakovica Franjo Franjković rekao je da Rakovica ima ulicu koja je proglašena za najljepšu u 2004. u Hrvatskoj, najbolji autokamp te 150 tisuća noćenja u ovoj godini, unatoč tomu što je promet zbog otvaranja autoceste prema Splitu prepolovljen.

Cijena ulaznice za razgledavanje Gornje Baračeve špilje iznosi 45 kuna, za djecu od 7 do 12 godina 25 kuna, a za mlađu djecu ulaz je slobodan.

(Hina) xvhor yln

Pročitajte više