Otvorena istraga protiv bivšeg ministra Calderolija

TUŽITELJSTVO u Rimu otvorilo je u ponedjeljak istragu protiv bivšeg ministra za reforme, člana Sjeverne lige, Roberta Calderolija zbog sumnje da je počinio kazneno djelo vrijeđanja vjeroispovijedi.

Istraga je pokrenuta pošto je Calderoli tijekom jedne tv-emisije izjavio da ispod košulje nosi majicu s protuislamskim karikaturama. Calderoli je tada malo i otvorio košulju kako bi se vidjele samo naznake crteža.

Za kazneno djelo vrijeđanja religije predviđena je kazna od 5.000 eura. Protiv bivšeg ministra vlade desnog centra, čiju je ostavku odmah zatražio premijer Silvio Berlusconi, prijavu zbog "vrijeđanja islama" podnio je Adel Smith, predsjednik Unije talijanskih muslimana.

Calderoli je podnio ostavku u subotu poslije podne, dan nakon izbijanja nereda u libijskom gradu Bengaziju gdje su prosvjednici napali talijanski konzulat a tom je prigodom poginulo 11 osoba.

Oporbeni lijevi centar traži ostavku cijele talijanske vlade koju optužuje da je odgovorna za postavljanje osobe poput Calderolija na položaj ministra, što je nanijelo štetu odnosima s arapskim svijetom i ugledu Italije na međunarodnoj pozornici.

Pročitajte više