Otvorena izložba "Postskulptura"

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu večeras je otvorena izložba "Postskulptura" koja obuhvaća 40ak djela dvanaestorice već afirmiranih hrvatskih autora mlađe generacije.

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.

Na izložbi su se svojim djelima predstavili Ivan Fijolić, Ivana Franke, Aleksandar Garbin, Alem Korkut, Kristijan Kožul, Ines Krasić, Siniša Majkus, Damir Očko, Viktor Popović, Silvo Šarić, Svan Vujičić i Vlasta Žanić.

Otvarajući izložbu, Maković je izrazio zadovoljstvo što je uspio okupiti, kako je rekao, jednu sjajnu generaciju umjetnika čija djela predstavljaju važan segment suvremene hrvatske likovne umjetnosti i koji su unijeli cijeli niz inovacija u svim aspektima skulpture.

Po njegovim riječima, za njih je skulptura tek usputna pojava, većina se ovih umjetnika nije školovala za kipare, već su skulpturu izabrali kao medij u kojemu će najcjelovitije izraziti svoje namjere. U svojim radovima, rekao je, okrenuli su se istraživanju forme i razmišljanju o skulpturi prvenstveno s pozicije koncepta, odnosno kroz relacije koje skulptura uspostavlja s publikom.

Skulpturi su se okrenuli eksperimentirajući na drugim područjima - od grafike, instalacija, videa, do mode - a rezultate tih svojih ispitivanja uključivali su u medij skulpture kao njegov integralan dio, rekao je Maković.

Uz Makovića, autora koncepcije, u postavu izložbe sudjelovala je i mlada povjesničarka umjetnosti Lovorka Magaš, a većina, tj. 70 posto izloženih radova vlasništvo su tvrtke Philip trade.

Izložba će ostati otvorena do 24. prosinca, kada se očekuje i predstavljanje kataloga izložbe.

Ta je izložba u nešto manjem opsegu, pod nazivom "Nova hrvatska skulptura", prošle godine bila otvorena u galeriji Kazamat u Osijeku.

(Hina) xatod yjn

Pročitajte više