Otvorena izložba "Radovan Nikšić - arhiv arhitekta"

Izložba pod nazivom "Radovan Nikšić arhiv arhitekta" otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Tom izložbom Hrvatski muzej arhitekture rekonstruira arhitektonsko djelo Radovana Nikšića, autora brojnih projekata iz razdoblja od 1947. do 1987. godine.

Radovan Nikšić, kako ističu autori izložbe, jedan je od vodećih arhitekata poslijeratnog razdoblja moderne arhitekture. Sudjelovao je na prvim poslijeratnim natječajima, a osobitu suradnju ostvario je s arhitektom Vladimirom Turinom te Ninoslavom Kučanom, Aleksandrom Dragomanovićem, Edo Šmidihenom.

Ta suradnja rezultirala je s 33 natječajna projekta od kojih je 16 prvonagrađenih.

Na izložbi su isključivo predstavljeni originalni dokumenti i predmeti kao što su tehnički nacrti, skice, perspektivni crteži, plakati, dizajnirani namještaj, fotografije radova, te privatne fotografije i publikacije.

Radovan Nikšić rodio se 1920. u Karlovcu, diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1943. Na njemu se zapošljava 1947. gdje će postati i redoviti profesor. Umro je 1987. u Zagrebu.

Dokumentacija vezana uz njegov javni i profesionalni rad prikupljena je i pohranjena u Hrvatskom muzeju arhitekture u Zagrebu. Čuva se kao osobni arhivski fond arhitekta Radovana Nikšića.

Autori ove izložbe, koja je priređena uglavnom iz toga arhiva, su Dubravka Kisić i Ivana Nikšić Olujić.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više