OTVORENA IZLOŽBA "SECESIJA U HRVATSKOJ" U MUO-U

Izložba "Secesija u Hrvatskoj", na kojoj je na oko tisuću četvornih metara izloženo 860 predmeta iz jednog od najznačajnijih razdoblja u hrvatskoj umjetnosti, otvorena je danas u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO). L

U 20-tak tematskih cjelina izložena su najveća dostignuća secesije, nastala između 1897. i 1918., posuđena iz muzeja diljem Hrvatske - slike, skulpture, grafički dizajn, odjeća, staklo, keramika, metal, namještaj, satovi, fotografije arhitekture.

Secesija je jedno od ključnih razdoblja domaće povijesti umjetnosti i kulture, kojim se Hrvatska uskladila sa suvremenim europskim trendovima, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

Izložba je izuzetno kompleksna i prikazuje višedimenzionalnost secesije, koja je s novim idejama bila temelj suvremene hrvatske umjetnosti, dodao je Gašparović, koji je projekt preuzeo od bivšeg ravnatelja, pokojnog Vladimira Malekovića.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Antun Vujić istaknuo je značaj MUO-a, kao "jednog od središta kulturnoloških istraživanja i muezoloških prezentacije".

Izrazio je uvjerenje da veliki projekti koje MUO provodi o povijesnim umjetničkim razdobljima, uvelike pokazati ono što ubuduće treba napraviti.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić rekla je da je ta izložba nastavak nastojanja da se Zagreb vrati u središte kulturnih zbivanja, kao što je, zahvaljujući secesiji, Zagreb na prijelazu stoljeća bio važan dio kulturnog života Europe.

U sklopu izložbe "Secesija u Hrvatskoj", u staroj sveučilišnoj biblioteci na Marulićevom trgu, postavit će se izložba dokumenata o toj, jednoj od naših najreprezentativnijih secesijskih zgrada.

Izložba je otvorena uoči 15. prosinca, dana kada je 1898. u Umjetničkom paviljonu otvoren Hrvatski salon, koji se smatra službenim početkom secesije u Hrvatskoj. Ulaz na izložbu zato je sutra besplatan.

Izložba "Secesija u Hrvatskoj" bit će otvorena do 31. ožujka.

Pročitajte više