OTVORENA IZLOŽBA UMJETNINA ZAKLADE FLICK

Izložba zbirke umjetnina kolekcionara Friedricha Christiana Flicka, unuka poznatog vojnog industrijalca iz razdoblja Trećeg Reicha Friedricha Flicka, otvorena je u utorak u Berlinu, a među njegovim prvim posjetiteljima tijekom dana očekuje se i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Kolekcionar Flick svoju će kolekciju suvremene umjetnosti na sedam godina posuditi državnom muzeju "Hamburger Bahnhof".

Spomenuta posudba naišla je, međutim, još i prije otvaranja na osporavanja, jer se Christianu Flicku predbacuje da je svoju kolekciju, koja sadrži preko 2500 djela najpoznatijih suvremenih umjetnika, sakupio novcem stečenim za vrijeme Trećeg Reicha. Iz povijesnih razloga udomljenje kolekcije je višestruko odbio grad Zuerich, u kojem Flick posljednjih godina živi.

Friedrich Flick (1873 - 1972) je tijekom nacističke vladavine sakupio ogromno bogastvo ulažući u vojnu industriju Trećeg Reicha. U njegovim tvornicama je tijekom Drugog svjetskog rata radilo i preko 50.000 ratnih zarobljenika i prisilnih radnika od kojih su mnogi i poginuli. Flick je 1947. kao ratni zločinac i profiter 1947. na suđenju u Nuernbergu osuđen na sedam godina zatvora, ali se nakon prijevremenog puštanja iz zatvora početkom pedesetih ponovno aktivno uključio u rastuće njemačko gospodarstvo. Obiteljska tvrtka Flick danas posjeduje 40 posto dionica Daimler Chryslera i proizvođača tenkova Krauss - Maffay.

Flickov unuk i kolekcionar Christian Friedrich Flick već se godinama nalazi na udaru javnosti zato što je odbio uplate u krajem 90-ih godina osnovanu zakladu njemačke industrije za obeštećenje prisilnih radnika iz Drugog svjetskog rata. Flick je umjesto toga s 10 milijuna eura osnovao vlastitu zakladu za borbu protiv rasizma.

Protiv otvaranja izložbe posebice su prosvjedovali predstavnici berlinskih židovskih zajednica. I mnogi predstavnici umjetničkog života predbacuju da je Flick svoju kolekciju sagradio na "krvi robova".

Predstavnici političkog života, što pokazuje i sama nazočnost socijaldemokratskog kancelara Schroedera otvorenju izložbe, odbacuju optužbe na Flickov račun. Državna tajnica za kulturu Christina Weiss opravdala je podršku savezne vlade pri realizaciji izložbe te objasnila da kolekcionar Flick ne može biti kažnjavan za djela koja je počinio njegov djed. I predstavnik lijevo orijentirane Stranke demokratskog socijalizma (PDS), koja je u Berlinu zajedno sa socijaldemokratima na vlasti, Thomas Flierl smatra da je kolekcija Flick na pravom mjestu. Berlin je izvrsno mjesto za sučeljavanje i raspravu o nacističkoj prošlosti zemlje, zaključio je Flierl.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više