Otvorena izložba Wirkkalova dizajna

Finski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ilpo Manninen otvorio je večeras u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt izložbu dizajna "Tapio Wirkkala legendarni finski dizajner".

O Tapiu Wirkkali govorili su finski veleposlanik u RH Ilpo Manninen, ravnateljica Muzeja za dizajn iz Helsinkija Marianne Aav, ravnatelj zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović i koordinatorica izložbe Koraljka Vlajo.

"Wirkkala je naš najvažniji dizajner," napomenuo je veleposlanik Manninen i dodao kako njegov dizajn i danas ima znatnu ulogu u oblikovanju suvremene tehnologije u Finskoj.

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt raspoređeno je u sedam dvorana više od 250 izložaka - skulptura, izvornih primjeraka namještaja, projekata postava izložbi, crteža, fotografija, serija čaša za čaj i kavu, pribora za jelo i posuđa od keramike, stakla, metala i drva.

Izložba je otvorena od 19. travnja do 12. lipnja ove godine, a organizirali su je Finsko veleposlanstvo u Zagrebu i helsinški Muzej za dizajn.

Tapio Wirkkala (1915.-1985.) jedan je od najutjecajnijih dizajnera 20. stoljeća.

Pripadnik je tzv. poslijeratne zlatne generacije dizajnera koja je pedesetih godina 20. stoljeća Finsku dovela u sam vrh svjetskoga dizajna. Bi je neumorni promicatelj finskoga dizajna.

Wirkkala je na Milanskom triennalu za postavu finske izložbe godina 1951. i 1954. dobio Grand Prix.

(Hina) xmk ysp

Pročitajte više