Otvoreno međunarodno natjecanje mladih violonista i predstavljena zbirka Etida

DEVETO međunarodno natjecanje mladih violinista ´Etide i skale´ danas je u Hrvatskom društvu skladatelja u ime pokrovitelja, otvorila predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Morana Paliković Gruden.

Na otvorenju je predstavljena i ´Zbirka etida za violinu´ (etida namjenski pisanih za dosadašnja natjecanja), koju čini niz vrlo uspješnih skladbi hrvatskih skladatelja novijeg razdoblja. Izdao ju je zagrebački Cantus i to je nakon klavirske, druga zbirka etida istog izdavača.

Natjecanje će se odvijati 21. i 22. veljače u dvorani Češkog narodnog doma, a organizira ga zagrebačka Glazbena škola Pavla Markovca. Podjela nagrada i koncert prvonagrađenih mladih violinista održat će se u nedjelju, 23. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Mladi violinisti iz Hrvatske, Rumunjske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine natjecat će se u četiri kategorije.

U prvoj kategoriji ukupno je sedam natjecatelja - violinista od devet godina i mlađih.

U drugoj kategoriji, od 12 godina i mlađi natjecat će se 20 violinista. U trećoj kategoriji, 15 godina i mlađi je šest natjecatelja, a u četvrtoj, od 19 godina i mlađi je pet natjecatelja.

Cijeli program natjecanja mladi će violinisti izvoditi napamet, a sastoji se od jedne skale, zadane etide, odnosno etide po izboru te kompozicije za violinu i glasovir po vlastitom izboru.

Ocjenjivački sud će u svakoj kategoriji dodijeliti najviše pet nagrada, dobitnike posebnih nagrada te proglasiti apsolutnog pobjednika natjecanja.

Zagrebačka Gradska skupština će laureatu - apsolutnom pobjedniku dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna i plaketu Grada Zagreba.

Pročitajte više