Otvoreno: Ne treba raditi paniku i pretjerani strah među pučanstvom oko hrane

Screenshot: HRT

KAKVU HRANU jedemo u Hrvatskoj? Prodaju li nam jabuke s pesticidima kao organski uzgojene? Jesu li prerađevine crvenog mesa uistinu kancerogene i opasne poput cigareta? Neka su od pitanja iz večerašnje rasprave u Otvorenom u kojoj su sudjelovali Mario Sever iz tvrtke Eko-Sever, novinarka Telegrama Ana Lonjak-Božičević, pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina, liječnik Leonardo Patrlj i analitičarka prehrane Mirjana Tonković. 

U uvodnom prilogu Vanje Vučković većina građana je ocijenila da je riječ o bespotrebnom zastrašivanju i bezrazložnim upozorenjima, dok je jedan mesar rekao da bi, u slučaju da je upozorenje o prerađevinama crvenog mesa točno, "Slavonija bila izbrisana".

Otvoreno sučeljavanje novinarke Telegrama Lonjak-Božičević i Maria Severa


"Mi smo pokrenuli vruću temu, na eko tržištu vlada kaos. Nitko ne kontrolira eko-proizvode kada napuste farmu ili kada uđu u trgovinu zbog čega smo ih mi provjerili," rekla je nakon uvodnih riječi Lonjak-Božičević pa ponovila navode iz objavljenih izvještaja i branila način prikupljanja uzoraka koji osporava Sever

"Nakon analize javilo nam se bezbroj ljudi, bezbroj svjedoka, kupaca s konkretnim informacijama. Na temi je radilo jako puno ljudi, jedan od naših izvora nam je otkrio da priča traje jako dugo. Otišli smo i na zelenu tržnicu gdje smo fotografirali kamion, pratili kretanje i put tog kamiona, jedan dio fotografija je objavljen u našim novinama. Mi smo kontaktirali ljude kojima je Eko-Sever ponudio suradnju, imamo izjavu osobe koju je Eko-Sever prvi kontaktirao za prodaju sa zelene tržnice."


Mario Sever je na to ponovio da njegova tvrtka prodaje isključivo ekološke proizvode i da je kamion bio na zelenoj tržnici usput, prije nego što je došao po robu u Eko-Sever. Poduzetnik je ponovio i navode o čestim inspekcijama, rekavši da je nakon objava u Telegramu imao dvije i da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti. 

Postupak uzimanja uzoraka

Tvrdnje novinarke Telegrama da na tržištu vlada kaos i da nema kontrole je osporila pomoćnica ministra poljoprivrede Rukavina. "Kontrolu vrši sanitarna inspekcija ministarstva zdravlja, inspektori vrše nadzor od polja do stola. Od ove godine poljoprivredna inspekcija ide i u eko-trgovine, s ljudima koji su educirani za uzimanje uzoraka. Uzorak može uzeti svaki građanin ili novinar, ali da bi rezultati bili službeni, treba uzeti tri uzorka, jedan za analizu, jedan za vlasnika trgovine kako bi on mogao obaviti neovisnu provjeru i treći koji se šalje u referentni laboratorij u slučaju oprečnih rezultata."

Sever je potom rekao da su njegovi proizvodi tretiraju isključivo s dozvoljenim sredstvima i da je sva proizvodnja temeljena na ekološkim standardima.

"Imali smo preko 100 inspekcija i analiza u pet godina, uz to, naši proizvodi se nalaze na stranim tržištima, u Austriji i nešto u Italiji, gdje poslujemo bez problema. Niti jedna službena kontrola nije bila sporna i nikad do sad niti u jednom uzorku nismo imali niti jedan nedopušten sastojak".


Lonjak-Božičević je replicirala ponavljanjem tvrdnje da na "eko tržištu vlada potpuni kaos i da kontrolna tijela ne rade svoj posao" ilustrirajući navedeno izjavom vlasnika eko dućana da je godinu i pol radio bez posjeta inspektora. Ona je navela da je jedna od posljednjih analiza Eko-Sever proizvoda provedena od laboratorija akreditiranog za razvrstavanje trupla u klaoničkim objektima, ali je to osporila Rukavina i ustvrdila da je riječ o laboratoriju s adekvatnim akreditacijama. 

Pad prodaje preko 70 posto

Rukavina je potom nanovo odbacila tvrdnje o kaosu i izostanku kontrole tržišta. "Sustav eko kontrole je uveden 2002. godine u skladu s europskim regulativama, ekološki proizvodi su najviše kontrolirani. Godišnje se nasumično kontrolira minimalno pet posto subjekata u ekološkoj proizvodnji, mi smo ih prošle godine prekontrolirali 10 posto i svake godine je riječ o drugom subjektu," rekla je.

Lonjak-Božičević je pak zanimalo zašto je Ministarstvo za uzimanje i provjeru uzoraka iz Eko-Severa čekalo dva tjedna, na što je voditelj ocijenio da je riječ o puno vremena i upitao Severa je li u tom razdoblju mogao presložiti robu.


"Jako teško da sam mogao presložiti robu, ne bih se složio niti da nije bilo kontrola prije njihova pisanja. S našeg imanja je prije objava uzeto pet drugih proizvoda. Ne bih se složio niti da laboratorij nije akreditiran, pošto na web stranici postoji akreditacija, ali to neka provjeravaju netko drugi," odgovorio je i dodao da je zbog napisa Telegrama prodaja pala preko 70 posto, "ako se ovo nastavi, mi ćemo prodaju morati usmjeriti isključivo na Austriju i Italiju".

Nemojmo plašiti ljude

Izvan suočavanja i proturječnih navoda Maria Severa i Lonjak-Božičević, liječnik Leonardo Patrlj je iznio promišljanja o eko-proizvodima i upozorenju WHO-a o kancerogenosti mesnih prerađevina.

"Sve su jabuke nečim tretiranje, jedne prirodnim, druge sintetskim preparatima. Obje su pritom ispravne, odnosno zadovoljavaju toksikološki dopuštene granice. Rađena su oko toga mnoga istraživanja, primjerice, Amerikanci su napravili istraživanje da se smrzneš, godinu dana su ljudima davali neoprane i špricane jabuke i nakon toga utvrdili da je koncentracija pesticida još uvijek 787 puta niža od dozvoljene. Nemojmo ljude demotivirati da jedu špricano voće. Studije su jasne kao dan, i špricane jabuke, voće i povrće možemo konzumirati. Postoji takozvani "dirty dozen" (prljava dvanaestorica) voća, a na vrhu su jabuke, jagode i grožđe koje redom jedemo. Ne treba raditi paniku i pretjerani strah među pučanstvom, jer je dokazano da je voće, pa makar i špricano, zdravo za ljude".

Patrlj je potom naveo da različita istraživanja nude različite rezultate i da ima studija koje ukazuju da isključivo vegetarijanska prehrana također povećava opasnost od raka.

"No, ako gledate meta-analize, vidjet ćete da prevladavaju studije da što više jedete mesa to je veći rizik. Smatra se da žuč, koja mora razgraditi masti, stvara dušične spojeve koji mogu biti kancerogeni. Kako se od toga obraniti? Ne jedite previše mesa, kaže se da je dobro smanjiti unos s 90 grama na 70 grama, a ako uz to jedete vlakna, voće i povrće, rizik će se još više smanjiti. Jedite voće i povrće uz meso i neće biti većih problema. Po mogućnosti jedan dan ostavite postu jer ćete time osloboditi svoj probavni sustav. Neki kažu da nakon tri dana bez hrane, broj matičnih stanica (koje obnavljaju druge stanice) dramatično raste. Nemojmo plašiti ljude, pogotovo ne siromašne koji su sve brojniji u Hrvatskoj, jedite najjeftinije voće i povrće i učinak će biti  bolji nego da to ne činite".

> Sve što trebate znati o prerađevinama od crvenog mesa koje uzrokuju rak

Pročitajte više