"Otvoreno" o cesti Gaženica - Zadar 2: Trojica protiv Livakovića

TROJICA protiv Livakovića, bio bi najbolji naziv jučerašnjeg "Otvorenog" u kojem su se u studiju suočili Ivica Pančić, novinar Business.hr-a Josip Bohutinski, te državni tajnik Zdravko Livaković, dok se napadu na Livakovića video vezom pridružio i Stipe Gabrić Jambo.

A Livaković kao Livaković, čovjek mora stišavati televizor kad on počne pričati, jer za nekoliko decibela premašuje sugovornike. Ponekad se čak i činilo kao da će iskočiti sa stolice.

Što je na kraju Livaković zapravo ustvrdio na protiv sebe iznesene navode? Pančić spominje kako je ministar Kalmeta (Livakovićev nadređeni) na početku govorio o 283 milijuna kuna predviđenih troškova za cestu, kasnije čak i tu brojku smanjio, a da bi cesta na natječaju otišla na 446 milijuna kuna. Bohutinski i Pančić napomenuli su kako od afere Bechtel u Hrvatskoj na javnom natječaju za izgradnju cesta nije prošla niti jedna strana firma osim ako nije bila u partnerstvu s jednim od dva građevinska konzorcija koji su, suprotno odredbama hrvatskih i europskih pravila, među sobom podijelili tržište.

Livaković tu ne vidi ništa sporno, jer jedna je stvar procjena, a druga stvar cijena koja je izašla na javnom natječaju. Također navodi podatak da se na javne natječaje za gradnju cesta (na koji su oni jako ponosni) prijavljuju strane tvrtke, a činjenicu da strane tvrtke ne dobivaju natječaje objašnjava time što su se hrvatske tvrtke "naučile raditi".

Također, ustvrđeno je da je Nikola Blagaić iz IGH-a, tvrtke koja je nadzor nad gradnjom ceste prepustila bivšoj Livakovićevoj tvrtki D&Z, sjedi u nadzornim odborima Hrvatskih Autocesta i Hrvatskih cesta, dok je sam Livaković predsjednik tih nadzornih odbora. Livaković tu ne vidi nikakav sukob interesa, budući da je on svoj vlasnički udio u tvrtki D&Z prodao, a to kakve poslove sada vodi D&Z, ili IGH, se njega osobno ne tiče, niti o tome puno zna, niti ga išta od toga pretjerano zanima, jer "Nemam ja vremena, ljudi!". Na kraju je dodao da o članovima NO ionako ionako odlučuje Vlada.

Cijela stvar je, kaže Livaković, iskonstruirana afera namijenjena dizanju rejtinga SDP-a, koji će se u Zadru natjecati protiv ministra Kalmete, pa je priča o cesti samo trik za rušenje Kalmetinog i HDZ-ovog ugleda. Jedinične stavke troškovnika, koje su objavljene na internetu, između ostaloga i na Indexu, navodno nisu točne i Livaković je obećao dostaviti ih Pančiću i Bohutinskom već danas. Kaže da ih dosad nije dostavio jer ih nitko nije tražio.

To obećanje došlo je nakon Bohutinskijeve izjave da se puni rezultati natječaja ne objavljuju na stranicama HAC-a i HC-a, nakon što su ti natječaji dodijeljeni. Livaković tvrdi da nije znao da se ne objavljuju i obećao je da će se isti ubuduće objavljivati.

U priču se uključio i Stipe Gambrić Jambo, koji je iz Metkovića poručio da je njegovom poduzeću GP Dubrovnik isključivo političkom odlukom (HDZ-a) oduzet kooperantski posao na cesti Zaton - Orašac, za koju tvrdi da je natječaj za izgradnju bio namješten. Jambo tvrdi da ima i dokaze, iako nije navodio imena.

Zanimljiv trenutak rasprave bio je onaj u kojem je Livaković izjavio kako nikad nije čuo za tvrtku Sklad gradnja koja kao podizvođač obavlja radove na sedam dionica Autoceste Zagreb-Split, što je, uzevši u obzir njegov položaj, u najmanju ruku čudno.

Također, na samom početku emisije predočena su dva dopisa Državnog odvjetništva predstavljena u Dnevniku Hrvatske televizije. U prvom DO iz Zadra konstatira da se provode izvidi nad natječajem za dodjelu radova na izgradnji zadarske spojne ceste, a u drugom Državno odvjetništvo RH napominje kako se u aferu uključilo na zahtjev ministra Kalmete. On je od njih zatražio da provedu ispitivanje je li na natječaju bilo ikakvog nezakonitog postupanja, čime želi otkloniti svaku sumnju u korupciju.

Sve u svemu, priča u brzoj cesti kod Zadra postaje sve zanimljivija i izlazi sve veći broj podataka, a u zadnje vrijeme se Livakoviću često događa da neke stvari ne zna. Kalmeta zasad očigledno pušta Livakovića da pokupi svu silu početnih udara, ali vrlo vjerojatno će uskoro doći trenutak kad će se i sam morati očitovati o toj temi.

J.D.
Screenshots: HRT

Pročitajte više