Otvoreno reciklažno dvorište u Novom Vinodolskom

Foto: Grad Novi Vinodolski

Dovoženjem prvih količina gradskog otpada jutros je počelo s radom Reciklažno dvorište u Novom Vinodolskom, u novljanskoj Poslovnoj zoni Zapad, a ukupna vrijednost projekta, koji je sufinanciran novcem iz kohezijskog fonda Europske unije, veća je od 700 tisuća eura. 

Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanom s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupna vrijednost projekta određena je na 771 tisuću eura, pri čemu su prihvatljivi troškovi u projektu određeni na 766 tisuća eura, za što je odobren iznos od 593 tisuće eura, odnosno preko 77 posto prihvatljivih troškova.

Razliku sredstava osigurao je Grad Novi Vinodolski, i to 50 posto iz vlastitih sredstava, 50 posto temeljem javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023., koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Unaprijeđen komunalni standard

Pravo korištenja usluge odlaganja otpada u Reciklažnom dvorištu imaju svi korisnici javne usluge prikupljanja otpada s područja Novog Vinodolskog, s tim da je za kategoriju "kućanstvo" odlaganje otpada besplatno, dok korisnici koji nisu u toj kategoriji otpad mogu odlagati uz naplatu.

Reciklažnim dvorištem upravlja Komunalno trgovačko društvo Ivanj d.o.o. iz Novog Vinodolskog, a osnovni uvjet za korištenje prava na odlaganje otpada je podmirenje svih dospjelih obveza prema gradskom komunalnom društvu.

Novljani su ovime znatno unaprijedili komunalni standard i gradsku ekoiskaznicu, što je posebice značajno za ovaj turistički grad s pet i pol tisuća stanovnika koji ljeti ugosti i do osam tisuća domaćih i inozemnih turista, istaknuto je prilikom završetka radova.

Pročitajte više