Račić u Otvorenom: Svaki put kad se Ribić pojavi na televiziji, sto autobusa krene prema Njemačkoj

Foto: HRT/Pixsell/Slavko Midzor

U SINOĆNJEM Otvorenom raspravljalo se na temu "MMF savjetuje Vladi zamrzavanje rasta plaća u javnom sektoru". U Sloveniji je deset tisuća službenika štrajkalo tražeći povećanje plaća i postavilo se pitanje očekuje li sličan scenarij i Hrvatsku.

Gosti emisije bili su ekonomski analitičar Milan Račić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, direktor Sektora za ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore - Ante Zvonimir Golem i zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.

"Sto autobusa prema Njemačkoj"

Račić i Ribić su upirali prstom jedan u drugog, tražeći krivca za ekonomsku krizu i odlazak kvalificirane radne snage.

"Svaki put kad se Ribić pojavi na televiziji, sto autobusa krene prema Njemačkoj", rekao je Račić.

Ribić mu je odvratio da su ekonomisti poput Račića osuđeni od strane cijelog svijeta zbog lošeg savjetovanja za vrijeme ekonomske krize. Dodao je da do iseljavanja dolazi zbog četverogodišnjeg pada BDP-a, a ne zbog lošeg sindikalnog rada, javlja HRT.

Ribić smatra kako su preporuke MMF-a o zamrzavanju plaća javnih službenika nedopustive. Kaže kako postoji praksa sastanka sindikalnih predstavnika MMF-om gdje se postigne visok stupanj suglasnosti.

"Oni se s nama slože da plaće trebaju rasti, a onda napišu ovakve preporuke. Dakle, te preporuke piše netko iz zemlje za poželjnu politiku vlade u zemlji", rekao je Ribić.

U zadnjih deset godina nikad na boljoj poziciji od stote

Dodao je kako su javni službenici spremni za štrajk ako za njim bude potrebe.

"Sindikati će ovih dana početi s pripremom metodama pritiska", upozorio je Ribić.

Račić je rekao kako gorući problem u Hrvatskoj predstavlja neefikasnost tržišta rada. Usporedio je Hrvatsku s državama srednje Europe i objasnio da stojimo izuzetno loše, a situacija je još gora na svjetskoj razini kad se gleda prema globalnom indeksu konkurentnosti.

"Hrvatska nikad u zadnjih osam godina nije bila na poziciji boljoj od stote", rekao je Račić.
 

Pročitajte više