Ova stranka je najveći gubitnik izbora

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

JEDNA stranka je, može se već sad kazati, apsolutno najveći gubitnik izbora. To su Socijaldemokrati, stranka koja je nastala odvajanjem iz SDP-a. Oni prema izlaznim anketama nigdje ne prelaze prag. U prošlom sazivu su Socijaldemokrati, iako nisu sudjelovali na prošlim izborima, u saboru imali najveći klub zastupnika. 

Oni su u jesen 2021. osnovali saborski klub koji se sastojao od 18 zastupnika. Sad, po svemu sudeći, neće imati više nijednog. Na čelu stranke je Davorko Vidović, a jedan od istaknutijih članova je Davor Bernardić, bivši šef SDP-a. Listu u petoj izbornoj jedinici vodio im je Vilim Ribić, dugogodišnji sindikalni čelnik.

Socijaldemokrati su nastali nakon debakla SDP-a na prošlim parlamentarnim izborima. Nakon izbora u stranci su počele unutarstranačke borbe, Bernardić je smijenjen, a novi predsjednik SDP-a postao je Peđa Grbin. U višemjesečnoj trakavici došlo je do raskola, odvajanja dijela SDP-ovih zastupnika, osnivanja novog kluba zastupnika i nove stranke.

Svoju predizbornu kampanju započeli su sloganom "Ozbiljno. Za Hrvatsku!". Socijaldemokrati su na parlamentarne izbore izašli s partnerima iz saveza Naša Hrvatska, Hrvatskim laburistima – Strankom rada i Demokratima u osam izbornih jedinica, a u trećoj s Nezavisnom platformom Sjever župana Matije Posavca te u osmoj s IDS-om i PGS-om.

Pročitajte više