Ovaj graf govori puno o problemu s imovinom Dubravke Šuice

Foto: FaH/Facebook/Marko Rakar

"OVAJ graf predstavlja 21.000 kuna neto u doba sabora i gradonačelnikovanja i 49.850 kuna za EU parlament razdoblje. Sve skupa zajedno zbrojeno, pod pretpostavkom da niti lipe nije utrošila na bilo što drugo daje 7.099.500,00kn. Ovo su maksimalno optimistični iznosi, objektivno su manji (i za saborsko razdoblje ali i za EU parlament"), napisao je informatički analitičar Marko Rakar na Facebooku uz objavu grafa koji pokazuje kako Dubravka Šuica, koju premijer Plenković gura za potpredsjednicu Europske komisije, ne može objasniti svoje bogatstvo koje se procjenjuje na više od pet milijuna eura.

Rakar je u analizi krenuo od 2000. godine, kada se Šuica počinje ozbiljno baviti politikom ulaskom u sabor. Sljedeće godine postat će gradonačelnica Dubrovnika, i to u dva mandata, a nakon toga opet ulazi u sabor te 2013. godine u Europski parlament.

"Ovo se čini nevjerojatnim čak i da je ona investicijski genije (a svi znamo da nije)"

"Eh sada, dio njezine imovine proizlazi iz rasta cijena nekretnina, dio prihoda dolazi od supružnika a možda je nešto i naslijedila. Ali kada imaš 5 milijuna eura nekretnina, automobila i brodova onda imaš i pripadajuće troškove održavanja i posjedovanja, tako da je tih 5 milijuna eura imovine nekoliko puta više od mogućih prihoda umanjenih za rashode u tom razdoblju i čine se nevjerojatnim čak i da je ona investicijski genije (a to svi znamo da nije)", zaključuje Rakar.

Impresivna imovina

Podsjetimo, prema imovinskoj kartici iz 2012. godine, Šuica je od nekretnina posjedovala kuću u Dubrovniku od 350 četvornih metara, i to u elitnom dijelu grada. Tu su i stan u Zagrebu od 80 četvornih metara te kuća na Pelješcu, točnije u Orebiću, od 200 četvornih metara. Tu je i vinograd od 190.000 kvadrata te još jedna kuća na Pelješcu, od 200 četvornih metara. Tu su i šuma i vikendica u BiH pokraj Blidinja.

Imala je tri automobila te dionice hotela Belvedere, tvrtke Atlantska plovidba i HT-a. Tu je i propala tvrtka Dube d.o.o za iznajmljivanje brodica, jahta, turizam i usluge. Tada je prijavila godišnju zaradu od oko 150 tisuća kuna. Prijavila je i ušteđevinu od 130 tisuća kuna te zajedničku štednju sa suprugom od 70 tisuća eura. Prije ulaska u politiku krenula je s jednim stanom u Gružu te Renaultom 9.

Šuica se oduvijek pravdala kako je njen suprug pomorac te da se tako može objasniti njeno veliko bogatstvo. Ona je, pak, osamdesetih bila profesorica u školi, a sredinom devedesetih ravnateljica gimnazije. U politiku aktivnije ulazi 1997. godine, a u HDZ se učlanila još 1990. godine.

Pročitajte više