Ovaj svećenik heroj uletio je u gorući Notre-Dame i spasio "Kristovu krunu"

Foto: Twitter/Etienne Loraillere

FRANCUSKI svećenik i kapelan pariške vatrogasne brigade Jean-Marc Fournier jedan je od junaka sinoćnjeg spašavanja Notre-Damea. 

Fournier je, naime, hrabro ušao u goruću katedralu s vatrogascima i iz nje spasio blagoslovljeni sakrament i krunu od trnja u ponedjeljak navečer. Strahovalo se da su oba vjerska artefakta izgubljena u požaru koji se strahovitom brzinom rasplamsao i, nakon tornja i krova, zahvatio gotovo čitavu katedralu. 

"Otac Fournier je apsolutni heroj. Nije pokazao nikakav strah kad je otišao ravno po relikvije u katedralu i spasio ih. On se nosi sa životom i smrću svaki dan i ne pokazuje strah", rekao je pripadnik hitne službe, a prenosi britanski Sky News.

Ušao je i u Bataclan nakon napada, molio za mrtve i tješio preživjele

"Otac Fournier ušao je s vatrogascima u katedralu Notre-Dame kako bi spasio krunu od trnja i blagoslovljeni sakrament", potvrdio je i urednik francuske katoličke televizije KTO Etienne Loraillere. 

A ovo nije prvi put da se hrabri svećenik stavio u službu Pariza i njegovih građana u trenutku tragedije. Kad je koncertna dvorana Bataclan napadnuta 13. studenoga 2015., pri čemu su teroristi ubili 90 gostiju, fanova američkog benda Eagles of Death Metal koji je u tom trenutku nastupao, Fourier je ušao u dvoranu i molio se nad mrtvima te tješio ozlijeđene i one koji su izgubili voljene u terorističkom napadu. 

"Dao sam kolektivno odrješenje kao što me Katolička crkva ovlastila", rekao je tada Fournier. 

Ovaj svećenik počeo je svoju karijeru u Njemačkoj, a zatim se premjestio u okrug (departman) Sarthe u Francuskoj. Pridružio se dijecezi oružanih snaga 2004. i proveo sedam godina s francuskom vojskom diljem svijeta. U Afganistanu je preživio zasjedu talibana u kojoj je ubijeno 10 vojnika. 

Katolici vjeruju da je kruna od trnja, koja se nalazila u Notre-Dameu, relikvija vijenca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Krista prije njegovog raspeća na križu. U Pariz ju je 1238. donio francuski kralj Luj IX. Relikviju se čuva u ukrašenom zlatnom sanduku u riznici katedrale i samo se povremeno iznosi kako bi je vjernici mogli vidjeti. 

Pročitajte više