KORONAVIRUS U SVIJETU

Ovaj turski par stoji iza cjepiva protiv korone, oboje su iz migrantskih obitelji

Screenshot: YouTube

EKSPERIMENTALNO cjepivo protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su jučer dvije kompanije. 

Radi se o golemoj prekretnici u obrani od pandemije. 

>> Pfizer: Naše cjepivo je 90% učinkovito, ovo je velik dan za čovječanstvo

Do sada nisu pronađeni ozbiljni sigurnosni problemi i očekuje se da će se odobrenje za hitnu uporabu zatražiti kasnije ovoga mjeseca.

Ove rezultate nije očekivao bračni par koji stoji iza razvoja Pfizerovog cjepiva. 

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin i njegova supruga i članica uprave Özlem Türeci posvetili su život u borbi imunološkog sustava protiv raka. 

Tržišna vrijednost tvrtke popela se na 21 milijardu dolara

Sahin potječe iz skromne obitelji turskih migranata i tvorničkih radnika, a danas je uz Türeci među 100 najbogatijih Nijemaca. 

Tržišna vrijednost BioNTecha, tvrtke koja će igrati glavnu ulogu u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa, prema podacima Nasdaqa popela se na 21 milijardu dolara. Prije godinu dana bila je na 4,6 milijardi. 

"Unatoč svim uspjesima, nikada se nije promijenio, uvijek je nevjerojatno skroman i simpatičan", rekao je Matthias Kromayer član uprave tvrtke MIG AG čiji fondovi podržavaju BioNTech od njegovog osnutka 2008. godine. 

Dodao je kako Sahin obično dolazi na sastanke odjeven u traperice te sa sobom uvijek nosi biciklističku kacigu i ruksak.

Sahin je ostvario svoj dječji san kad je postao liječnik. Radio je u nekoliko bolnica, a Türeci je upoznao u bolnici u Homburgu na jugozapadu Njemačke. Medicinska istraživanja i onkologija postali su njihova zajednička strast. 

Radili su u laboratoriju i na dan vjenčanja

Türeci, kći turskog liječnika koji je migrirao u Njemačku, rekla je u intervjuu da su čak i na dan vjenčanja našli vremena za rad u laboratoriju. 

Zajedno rade na imunološkom sustavu kao potencijalnom savezniku u borbi protiv raka i pokušali su iznaći jedinstveni genetski sastav svakog tumora. 

Sve je počelo 2001. godine kada su osnovali Ganymed Pharmaceuticals za razvoj antitijela koja se bore protiv raka. Unatoč tomu, Sahin koji je tada predavao na Sveučilištu u Mainzu, nikada nije odustao od akademskog istraživanja i podučavanja. 

Dobili su sredstva od spomenute tvrtke MIG AG te od Thomasa i Andreasa Struengmanna koji su 2005. prodali Novartisu generički lijek Hexal. 

Taj je projekt vrijedan 1,4 milijarde dolara zatim prodan japanskoj tvrtki Astellas 2016. godine.

Nakon toga je tim iza Ganymeda već bio zauzet izgradnjom tvrtke BioNTech osnovane 2008. godine kako bi se bavio mnogo širim spektrom alata za imunoterapiju raka. 

Tim iz snova

Za investitore su Türeci i Sahin "tim iz snova" jer su svoje vizije uskladili s ograničenjima stvarnosti. 

Priča o BioNTechu zaokrenula se kada je Sahin u siječnju naišao na znanstveni rad o pojavi novog koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu.

BioNTech je ubrzo delegirao oko 500 radnika za rad na cjepivu, a kao partnere su uspjeli pridobiti Pfizer i kinesku tvrtku Fosun. 

Matthias Theobald, profesor onkologije na Sveučilištu u Mainzu, koji je sa Sahinom surađivao 20 godina, rekao je kako Sahin ima neumornu ambiciju da transformira medicinu.

"On je vrlo skromna osoba, ali njegove vizije i težnje su daleko od skromnih", rekao je Theobald za Reuters

"Važna prekretnica"

Podsjetimo, Europska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU, pokrenula je ubrzanu proceduru glede odobrenja za kandidatsko cjepivo BioNTech/Pfizer, kao i za cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

"Posebice danas, kada smo usred drugog vala pandemije, a mnogi od nas su zatvoreni u svojim domovima, još više spoznajemo koliko je važna ova prekretnica na našem putu da stanemo na kraj pandemiji i da se svi mi napokon vratimo u normalnost", rekao je Sahin.

Cjepivo se temelji na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se tijelo potiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se potom organizam potiče na razvoj imunološkog odgovora na novi koronavirus.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više