Ovako će izgledati novi ulaz u Zagreb i prvo proširenje tramvajske pruge u 20 godina

Foto: Pixsell/Zeljko Hladika

Mjesni odbor Hrelić je jučer predstavio detalje projekta rekonstrukcije Sarajevske ceste. Rekonstrukcija obuhvaća izgradnju nove prometnice koja će se spojiti na čvor autoceste prema Sisku zajedno s produžetkom tramvajske pruge. "Početak radova planiran je za jesen 2024. godine, a time će to biti i gotovo prvo produženje tramvajske pruge otkako je u promet puštena pruga prema Prečkom prije skoro 25 godina", navodi Mjesni odbor na Facebooku. 

Izvođenje Sarajevske ulice predviđeno je s dva kolnika te pješačko-biciklističkim stazama s obje strane. Osim cestovne prometnice, predviđena je i izgradnja nove tramvajske pruge od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora u dužini od cca 2.25 km sa zaokretnicom i objektom ZET-a (otpremničkim blokom) na jugu kod Ranžirnog kolodvora.   

Produženje linije 8

Kako piše Večernji list, do raskrižja s Ukrajinskom neće biti većih promjena. Postavit će se novi asfalt, izgraditi pješačke i biciklističke staze te dva tramvajska kolosijeka kojima bi trebala voziti linija 8 koja prometuje od Mihaljevca preko Draškovićeve i Branimirove na Držićevu aveniju, pored Autobusnog kolodvora do Zapruđa. 

Produžena osmica će tako dobiti još četiri stajališta. ZET planira i proširenje autobusne mreže, odnosno linije 220, koja će s Glavnog kolodvora voziti do Dugava, zatim po novoj Sarajevskoj do Kamenarke. Natječaj za odabir izvođača radova 1. etape Sarajevske ceste objavljen je 24. siječnja, a rok za dostavu ponuda istječe 27. veljače. 

"Ove godine kreće izgradnja još jednog od naših najavljenih strateških projekata. Sarajevska cesta bit će novi, južni ulaz u Grad Zagreb, a osim toga i prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon dvadeset godina", istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević prilikom objave natječaja.

"Realizacijom Sarajevske ulice poboljšat ćemo prometnu povezanost naselja i rasteretiti postojeću prometnu mrežu, ali i ojačati održive oblike putovanja proširenjem tramvajske mreže i izgradnjom biciklističke i pješačke infrastrukture", dodao je. 

Radovi vrijedni 25 milijuna eura

"Procijenjena vrijednost radova izgradnje ceste s komunalnom infrastrukturom i izgradnje tramvajske pruge iznosi 25 milijuna eura (bez PDV-a), za što očekujemo većinsko sufinanciranje iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Uz pretpostavku uspješnog natječaja za izbor izvođača, početak radova na Sarajevskoj očekujemo početkom jeseni.  

Uz to, Hrvatske autoceste izvode radove na izgradnji novog cestovnog vijadukta preko Ranžirnog kolodvora Zagreb kod željezničke postaje 'Ranžirni kolodvor'", priopćili su iz Grada. 

Pročitajte više